Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Jerome David Salinger: Kilenc történet

Könyvismertető

A kötet Salinger Kilenc történetét tartalmazza. A novellák szinte mindegyikében ott sejlik a Zabhegyező (9412204) "alapmotívuma", mert a hősök itt is gyerekek, kamaszok, akik többnyire koravének vagy olyan felnőttek, akik - legalábbis lelkük mélyén - még serdületlenek, ezért - fájdalmasan visszavágynak gyermekkoruk világába. Az írót és ábrázolt figuráit is, romlatlan, naiv humor jellemzi és valamiféle elvágyódás egy megnevezhetetlen, sosem volt tisztaságba. ; A novellákban már körvonalazódik Salinger író terve; a felértelmiségi Glass család gyerekeinek életét kivánta későbbi művében bemutatni (Magasabbra a tetőt ácsok, 862070). Ennek előképe Az Alpári történetek Esmének, szeretettel című novella, ahol a serdülőkorban felépített, titokzatos belső világ a felnőttek kegyetlen világával szembesülve összeomlik. A különös hangulatú történetekben nem maga a cselekmény a lényeges, hanem a szereplők lelkivilága. A zseniális megfigyelésekből, a jellemeket tökéletesen "leképező" dialógusokból többnyire utánozhatatlanul gunyoros, egyúttal kiméletlenül önironikus társadalmi jelenet kerekedik ki. A témák igen változatosak: egy feledhetetlen szerelem emléke, a háború, amely az embert "nem hagyja meg képességeinek háborítatlan birtokában", egy különös szerelmi háromszög, egy festőiskola széthullása stb. A tragédia szele legtöbbször meglegyinti a szereplőket, de sem ők, sem az író nem mond le "némi esélyről". Salinger tudva tudja, hogy a száraz leírásokat, legyenek bármennyire is érdekesek, főként szakmabeliek, pszichológusok, vagy társadalomtudósok értékelhetik igazán, ám az átlagolvasó mindezt nem viseli jó szívvel, ezért egészen sajátos módon képes szatirikusan meghatott csevegéssé változtatni a tényeket. A szereplők sokszor cinikus hangnemben, szlengben beszélnek, ám valójában sohasem cinikusak, mint ahogy Salinger sem az. Az elbeszélések mindegyikét a szerző mély humanizmusa teszi rokonszenvessé és az a szándék, amelyet így fogalmazott meg: "oktató jelleggel készült ez az írás, és épülésre szántam". - A kitűnő novellák széles körben ajánlhatók.
Írta: Könyvtári Intézet

Közös polcon

Jerome David Salinger további művei