Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Dobay Péter: Az iroda

Könyvismertető

Az irodai munkaszervezésnek jelentős nemzetközi szakirodalma van, ennek azonban meglehetősen nagy hányada elavultnak tekinthető, ugyanis az 1980-as évek elejétől kezdve az irodákba valósággal "berobbant" a technika, és a sokféle eszköz "zsibvásárában" - a gépesítés céljával éppen ellenkezően - csökkent a hatékonyság. Dobay Péter monografikus szerkezetű s komplex témaölelésű könyve a "rendteremtés" pedagógiai szándékával íródott: segítségével áttekinthetőbbé, szervezettebbé tehető az iroda akár emberi, akár technológiai, akár informatikai tekintetben. ; A vaskos mű öt részben taglalja mindazt, amit szerzője külföldi tapasztalatszerző útjain látott, amit a vonatkozó szakirodalom sokaságából leszűrt és amire maga jött rá. Először is definiálja az irodát, meghatározza az információföldolgozás nyersanyagát, a dokumentumot, valamint áttekinti a hagyományos szervezésű irodai munkafolyamatokat. A második főegység (Az iroda funkcionális folyamatai) a gépi adatföldolgozás módszerei és aspektusai fölött tart szemlét (szövegszerkesztő, adattárolás, képi információk, hanganyagok, számítógépes rendszerek stb.). A harmadik rész az irodai munkálatok szervezeti kérdéseit tárgyalja: bemutatja az iroda helyét a nagy szervezeti egységeken belül, modellezi magát az irodai szervezetet, bemutatja a különleges irodákat (táviroda, otthoni mukavégzés), elemzi a munka hatékonyságának és költségeinek tényezőit. Újabb részben a munkaszervezés szempontjait vonultatja föl (pl. átszervezés az egyedi és integrált szervezetekben, új irodai rendszerek kiépítése, számítógépes hálózatokba való illeszkedés stb.). Az utolsó nagy fejezetek (Ember és technika; Az iroda jövője) a humán dimenzió némely problémáját világítják meg: a karrierépítést, a menedzsermunkát, az ergonómiát. Végül pedig a szerző arra döbbenti rá olvasóját, hogy egész egyszerűen nincs választás; csakis az automatizált iroda képes hatékony munkát végezni. ; Dobay Péter munkája nem egyszerűen a komplex téma monografikus igényű feldolgozása, de valódi tankönyv - formai értelemben is. Nyomdailag elválik a magyarázó törzsanyag és a bekeretezett "ajánlott olvasmány", a történeti példa, az érdekesség, a példázatos esetleírás. Minden fejezetet kérdések és feladatok, helyenként összefoglalások és meghatározások zárnak le. A bibliográfiával és betűrendes tárgymutatóval kiegészített kötetet - minden nagy könyvtárban érdemes elhelyezni, kivált az informatikát oktató vagy titkárnőket képző intézményekében.
Írta: Könyvtári Intézet

Közös polcon

Dobay Péter további művei