Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Csáth Géza: Az életet nem lehet becsapni. Összegyűjtött színpadi művek

Könyvismertető

Csáth Gézát ugyan a nagyközönség elsősorban novellistaként, méghozzá a magyar irodalom legjelentősebb novellistái közül valóként ismeri, a kritika azonban szinte kezdettől egyenrangúnak tekintette az elbeszélővel a drámaírót is. A most megjelent kötet Csáth drámai életművének ez ideig legteljesebb, filológiailag kitűnően gondozott, egyértelműen kritikai kiadásnak tekinthető (ugyanakkor kézreálló, korántsem csupán tudományos szándékkal olvasható) edíciója. Tartalmazza a három legismertebb, több kiadásban is hozzáférhető Csáth-drámát, A Janikát, a Horvátékat és a Hamvazószerdát, de kiegészül ez az anyag a Fiúk, lányok cíművel, a zenés színdarabnak szánt Zách Klárával és Kisvárosi történettel, valamint a kis terjedelmű, dráma formájú novelláknak tekinthető jelenetekkel (Kis családi dráma; Nagy Balázs - Kis Balázs; Párbeszéd a szeretetről; A gyermek; A sarlach). Függelékként a kötet a Studió "K" Zách Klára előadásának szövegkönyvét hozza, amelyet Fodor Tamás alakított ki Csáth hasonló című darabjából és novelláiból. ; A drámaíró Csáth lényegében két színdarabtípusban alkotott nagyot, drámatörténeti jelentőségűt. Az egyik típust, a hagyományos, ám az esztétikai modernség szellemében módosult "klasszikus" darabok, A Janika és a Horváték, a másikat, az abszurd színház eszközkészletét és felfogásmódját, poétikáját anticipáló Hamvazószerda képviseli. A Janika is, a Horváték is középosztályi áltragédiák. Témájuk éppen az, hogy ebben a közegben, ezekkel az emberekkel nem történhet tragédia, hogy a legélesebb, legvégletesebb drámai összeütközések "éle" is letörik. Hogy férj és feleség, házibarát és haldokló gyermek konfliktushelyzete is óhatatlanul ellaposodik, elposványosodik, hogy végül is minden kérdésre akad válasz a polgári illemkódexben, morálban és életvezetésben. A Hamvazószerdában - éppen ellenkezőleg - minden kimondatik, mindenre fény derül, csak éppen a közeg poétikuma miatt semmi sem vehető egészen komolyan, minden az álmok, a költőiség, a súlytalan gondolatok "egébe vész". - A kötetet elsősorban azok fogják keresni, akik már megszerették a novellista Csáthot, de azok is, akik a színpadi kísérletek iránt érdeklődnek (netán látták a Studió "K" híres előadását).
Írta: Könyvtári Intézet

Csáth Géza további művei