Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.

Jókai Mór: Mire megvénülünk

Könyvismertető

Jókai regénye az 1860-1870 közötti pályaszakaszba illeszkedik - 1865-ben jelent meg. Tárgya egy tragikus sorsú család két utolsó fiúgyermekének életútja, amelyben történelmi párhuzamokat von a jozefinizmus, a reformkor és a szabadságharc leverése utáni önkényuralmi időszakkal. Feltételezhető, hogy a szabadságharc elvesztését követő üldöztetés, kétségbeesés, a kifosztottság érzése hallik azokból a sorokból, amelyek a család végzetes históriájával kapcsolatosak. Nem írja le az évszámot: 1848, mégsem lehet másra gondolni, amikor ezt olvassuk: "Tizenhét év múlt el már azóta, hogy Loránd ismét itthon van! Tizenhét év különben is nagy idő, hát még tizenhét ilyen súlyos év!" A Mire megvénülünk nem éri el a reformkorral foglalkozó más Jókai-regények: az Egy magyar nábob, a Kárpáthy Zoltán vagy az És mégis mozog a föld magasságát, hangulatában az írónak azok közé a kiábrándult, pesszimista kicsengésű művei közé tartozik, amelyeknek legsikerültebb darabja Az arany ember.
Írta: Könyvtári Intézet

Jókai Mór további művei