Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Montágh Imre: Figyelem vagy fegyelem?!

Könyvismertető

A szerző e kis füzetben az előadói magatartás és az előadói beszéd hatáselemeit vizsgálja, valójában egy évtizedek óta elhalt gyakorlati diszciplínát, a retorikát igyekezvén feltámasztani haló poraiból. E nemes célkitűzést részben néhány elméleti alapfogalom tisztázása által, ám még inkább hasznos tanácsok és változatos gyakorlatok segítségével kívánja megvalósítani. Bevezetőül pár nélkülözhetetlen kommunikációs fogalmat értelmez, majd tüzetes vizsgálat alá veszi a kommunikáló ember látszólag mellékes kelléktárát: a megjelenést, a gesztust, az arcjátékot és a hanghordozást. Érdekes kultúrtörténeti, szociológiai és pszichológiai adalékok sorával igyekszik megvilágítani, mennyi információ, szimbolikus jelzés sűrűsödhet pusztán e metakommunikatív tényezőkbe is. A könyv leghasznosabb része azonban az ezt követő Beszédtechnika című fejezet, amely különféle légző-, hang- és kiejtésgyakorlatok gazdag példatárát nyújtja. A helyes beszédtechnikát játékos variációkon, valamint néhány klasszikusunk (József Attila, Kosztolányi Dezső, Tóth Árpád, Weöres Sándor) versén illusztrálja. Külön fejezetet szentel a hangsúly és hanglejtés kérdésének, végezetül pedig Retorikai alapgyakorlatok címmel a szónoki beszéd műhelytitkaiba avatja be olvasóját. Ehelyütt a tempó, a kiemelés, a tagolás, a szónoki figyelemfelkeltés, az érzékletes megjelenítés és a különböző logikai fordulatok szerkesztésmódját veszi sorra, itt is klasszikus mintákat (Kossuth, Rákóczi és Dózsa beszéde) hív segítségül. Akit netalán az érintett kérdések bővebben érdekelnének, az fellapozhatja a könyv végén található irodalomjegyzéket. ; A könnyed tárgyalású, magvas mondandójú könyv, amelynek ISBN száma azonos a 9625095. tételszámon ismertetett kiadványéval - bárkinek hasznára lehet, aki közszereplésre, nyilvános beszéd vagy előadás tartására készül.
Írta: Könyvtári Intézet

Montágh Imre további művei