Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Moldova György: A Balaton elrablása

Könyvismertető

Moldova György témája ezúttal a "magyar tenger", annak állapota, közvetlen környezete, a körülötte élők helyzete, kihasználóinak és kárvallottjainak mérlege, a rendszerváltozás hatásai ott lakókra és üdülőkre, foglalkoztatottságra és turisztikára, vállalkozásokra és rekreációra. A középpontban ezúttal azonban nem annyira a köznapi szereplők állnak, mint inkább a Balatonért felelős hivatalok (élükön a Balatoni Vízügyi Kirendeltséggel), valamint azok, akiknek - úgy látszik - az átlagembereknél több jogai vannak a tóhoz, annak szennyezéséhez, partjának kisajátításához, vizének egyéni célokat követő feltöltéséhez stb. A szociográfia - elődeihez hasonlóan - meglehetősen laza szerkezetű. Az író beszélget benne hivatalnokokkal és horgászokkal, a Balatonnál lakókkal és oda látogatókkal, fiatalokkal és öregekkel, rendőrökkel és "kártevőkkel", önkormányzati funkcionáriusokkal és szakemberekkel, jogászokkal és pedagógusokkal. E beszélgetésekből, amelyeket a szerző nem is szándékozik rámenősen vezetni, ide-oda kanyarogva, témáról témára váltva bontakozik ki azután a Balaton és vidéke mai állapotának képe. Meglehetősen lesújtó a helyzetértékelés, a kötet nem egy riportja egyenesen vérlázító, a harc a Balatonért - úgy tűnik - csaknem reménytelen. Az egyetlen pozitívum, hogy még tart a küzdelem, vannak szívós, bátor, önfeláldozó harcosai (nagyobbrészt magukra hagyatva) a jó ügyeknek. A legfőbb baj - eltekintve a tudatos károkozástól - a privilegizált helyzetekkel való visszaélésektől (bár Moldova éppen nem tekint el ezektől), a könyv tanúsága szerint az érdekek sokszoros ellentmondásai, a szándékok és törekvések egymást kioltó volta. ; A korábbi nagy Moldova-riportok egyik legfőbb vonzereje a bátor szókimondás, a vélhetően megengedettnél mindig nagyobb nyíltság, a kimondhatatlan kimondása volt. Mára ez az előnye Moldovának elhalványult, megszűnt. Balaton-könyvét ennek ellenére is bizonnyal - sokan fogják keresni.
Írta: Könyvtári Intézet

Közös polcon

Moldova György további művei