Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Márai Sándor: Jelvény és jelentés ; Utóhang. Sereghajtók

Könyvismertető

Márai főművének - a csak idős korára egységgé összeálló regényfolyamnak - A Garrenek művének harmadik kötete, ötödik, illetve hatodik részregénye a most megjelent munka. A Jelvény és jelentés közvetlen és szerves folytatása az előző kötet utolsó regényének, A sértődötteknek (9612185). Abban Garren Pétert főnöke, a titokzatos Emánuel elküldi Berlinbe, hogy ott személyesen vizsgálhassa meg, mit is jelent Németországban a politikai változás (Hitler hatalomrajutása, ám a név nem fordul elő a regényben). Péter lényegében egyetlen berlini eseményen vesz részt, egy Sportpalastbeli Hitler-beszédet hallgat meg, annak közönségét figyeli, hogy jelentést tehessen megbízójának. A regény ezt a Hitler-beszédet írja le minuciózus, félelmetes pontossággal (egyébként az adott beszédet Márai valóban végighallgatta, publicisztikában beszámolt róla). Hatalmas mű, egyúttal letehetetlenül izgalmas ez a regény, párját ritkítja a Hitler-irodalomban. Persze állóképszerű, analitikus, filozófiai-történetfilozófiai esszéregény, nem közönséges elbeszélő munka. A másik regény (Utóhang. Sereghajtók) nem annyira a Jelvény és jelentéshez, mint a sorozat harmadik kötetéhez (Az idegenek, 9612185) kapcsolódik. Abban arról szólt az író, miként került Péter városa (a némileg átrajzolt, ám jól felismerhető Kassa, Márai szülővárosa) az idegenek (természetesen jelöletlenül is a csehszlovákiai "hódítókról" van szó) kezére, ebben a műben arról, hogy miként vonulnak el az idegenek, és milyen lesz az újra anyaországhoz került város. Ebben a könyvben sem eseményekről, különböző alakok, szereplők sorsáról értesülünk, hanem a történelem menetét követhetjük a lélek különös rezdülésein, reakcióin keresztül. Az alapkérdés itt is filozófiai-történetfilozófiai: állandóság és változás, külső esemény és belső diszpozíciók, struktúrák és modellek finomszerkezete vizsgáltatik a műben. - A kötetet csak azoknak érdemes ajánlani, akik az előzményeket már ismerik.
Írta: Könyvtári Intézet

Márai Sándor további művei