Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Arany János: Toldi ; Petőfi Sándor: János vitéz

Könyvismertető

A 19. századi magyar költészet két óriásának két - iskolai kötelező olvasmányként is számon tartott - epikus alkotását adja közre egy kötetben az Anno Kiadó: a magyar elbeszélő költészet csúcsait jelentő párdarabot. A Toldi (1847) a magyar népiesség és realizmus páratlan remeke, amelybe költője belesűrítette a forradalmat megelőző korszak magyarságának minden vágyát és dicső emlékét: az "európaivá" váló nép reményét, emberség és hazafiság örök érvényű példáját. A "legkisebb fiúból" hős lovag válik; alakja a népi hős egyszerre naiv és félelmetes természetének megtestesülése. A mű irálya realizmus, népiség és archaizmus tökéletes ötvözete, egyben a hatalmas eposz első része. A János vitéz (1844) szivárványosabb alkotás, olyan meseeposz, amelyben számos elem a korai, ponyván árult széphistóriákra emlékeztet, sok meg a tündérmesék csodás világát idézi. Kukorica Jancsi - Toldi Miklóshoz hasonlóan - szintén "népfi", belőle is a maga tehetségéből, hősiességéből lesz híres vitéz; sőt a költemény népi szemlélete is rokonítható Arany művével, ám itt a való élet vaskos realitásait légiesíti, szinte lefüggönyzi a mesei fordulatok sokasága, a fantasztikus motívumok szerkezete. A verselés nemes anyagokból készült ötvözet: az élőbeszéd természetessége halad együtt a magyaros tizenkettes sorok ütemes versmondásával.
Írta: Könyvtári Intézet

Arany János további művei