Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Popper Péter: Hogyan öljük meg magunkat? ; Színes pokol

Könyvismertető

A kötet a korábban már külön munkákban megjelent írásokat tartalmazza. A hétköznapi élet világát a pszichológus szemszögéből láttató Pszichosztorik (920407) most, részben megváltozott tartalommal került a kötetbe. Elmaradt A hétköznapok pszichológiája és a Válogatott publicisztikai írások című két fejezet, bekerültek azonban az utóbbi években készült írások: Álominterjú Mérei Ferenccel, Politikai-lélektani kiskáté stb. Ezeket a pszichosztorikat amolyan "illusztrációnak" szánta a szerző, a szakemberek számára is érthetetlen jelenségek magyarázatául. Ebben, az első részben olvasható az öngyilkosságról való lebeszélés szándékával készült címadó írás (Hogyan öljük meg magunkat?). ; A kötet második felében közölt négy színpadi játékról (Színes pokol, 920592) így vall a szerző: "Vannak a léleknek olyan dolgai, amiket jobban, mélyebben és érthetőbben el tudok mondani színdarabban, novellában, esszében, mint a pszichológia tudományának absztrakt nyelvén". A Kék balett műfaji megjelölése szerint: táncjáték két részben. Az örök témáról, a férfi és nő kapcsolatáról szól, egyfajta játékos civódásba rejtve a birtoklás és birtokoltság gyönyörűségét. Az Útvesztő egy szerzetesrend vendégszobájában történt gyilkosság kapcsán - amolyan álkrimibe rejtve - arra a lélektani drámára keres választ, hogyan foganhat meg a jóság talaján a gyilkos indulat (ezt a témát a Pszichosztorik között is megtaláljuk, ott egy interjú formájában: A szélhámos címmel). Az Isten komédiásai önvallomás értékű lélektani történet; a színészet pszichológiájáról szól és arról a keserves útról, mely a "művész-polgár" szerelmi kapcsolatok kínokkal teli küzdelmét jellemzi. ; A "színes pokolnak" mondott színházi világ elemzéséhez háttér-tanulmányaként íródott a szikrázó szellemességű, gondolatgazdag, kötetzáró esszé, a Színes pokol. Tárgyát a személyiséglélektan területéről veszi, vizsgálódásai színhelyéül a színházat választja, mint sajátos személyiség-lélektani műhelyt. Popper módját ejti annak is, hogy helyenként megszakítva a fő gondolatmenetet, kifejtse elgondolkodtató véleményét az európai színjátszásról, a kritika felelősségéről, s nem utolsósorban szakterülete, a pszichológia vizsgálati módszereinek eredményességéről. Írása a francia esszé legjobb hagyományait tükrözi. - A pszichológiai kérdések árnyalt szépirodalmi leképezésére fogékony olvasóknak ajánlott.
Írta: Könyvtári Intézet

Popper Péter további művei