Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Parti Nagy Lajos: Ibusár ; Mauzóleum

Könyvismertető

Parti Nagy Lajos a középnemzedék egyik legkiemelkedőbb költője, drámaíróként azonban az utóbbi néhány évben vált igazán ismertté. A kötetben két színműve található. Az Ibusár című "huszerettjét", ezt a tragikus operettparódiát, a debreceni Csokonai Színház és az Ódry Színpad játszotta az elmúlt évadban. A történet főszereplője egy kis forgalmista lány, aki titokban irodalmi karrierről ábrándozik, s az isten háta mögötti vasútállomás pálinkaszagú realizmusában, ahol dolgozik, ezek a grafomán ábrándok egyszerre életre kelnek. Az operettbe illő ötlet és az esendő, jobbra vágyó lány tragédiájának ötvözetéből, szürrealista képek megelevenedésével válik paródiából igazi dráma. A Mauzóleum rémbohózat, melyet a Katona Kamra 1995-ben nagy sikerrel játszott. A siker mögött igazi írói teljesítmény áll. Az abszurdba hajló történetben a piti gengszterek egy cukrászüzem kemencéjében hamvasztják el a zsaroló ukrán maffiózót. S amíg a krémesek a pincében sülnek, a lerobbant bérház lakói - ahol mindeme rémség zajlik -, ki-ki a saját életstratégiájának megfelelően megpróbál napirendre térni a roppant furcsa ügy fölött. A szerző bravúrosan ötvözi az ironikus és lírai elemeket, bonyolult életérzések megfogalmazását adja megkomponált dialógusai révén. - A kötet a modern színműirodalom kedvelőinek ajánlható.
Írta: Könyvtári Intézet

Parti Nagy Lajos további művei