Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Balogh László: Neveléstörténet és neveléstörténet-írás. Országos konferencia, Veszprém, 1995. szeptember 29-30

Könyvismertető

A magyar iskola 1000 éves ünnepének alkalmából 1995. szeptember 20-30-án rendezett országos konferencia szerkesztett anyagát tartalmazza a Neveléstörténet és neveléstörténet-írás című kötet. A cím második fogalomkörén van a hangsúly, a konferencia előadásai nem a hazai nevelés történetével foglalkoztak, hanem a neveléstörténet-írás hagyományaival, módszereivel, kiemelt és elhanyagolt témáival, fehér foltjaival és feladataival, jelen problémáival és legfontosabb irányzataival. A nevelés története közvetve szerepel az írásokban. Azt vizsgálva, hogy milyenek a neveléstörténet-írás forrásai, miféle kutatások folytak és folynak a különböző iskolatípusokkal kapcsolatban, milyen eredményeket értek el a kutatók a katolikus, a protestáns iskolakultúra feltárásában, fény derül arra is, milyen volt a magyar nevelés sok száz éves útja. Az előadások legtöbbje igen gazdag szakirodalomra támaszkodik: nemcsak a lábjegyzetekben mutatkozik meg egy-egy téma feltártsága, de általában a tanulmányok maguk is szakirodalmi szemlékké válnak, kiváló, értelmezett és kommentált összefoglalást nyújtva arról, hogy egy-egy téma eddigi feldolgozásai milyen eredményeket értek el, hol vannak ellentétek, viták a témában, merre célszerű folytatni vagy kiegészíteni a kutatásokat. A szerzők a hazai neveléstörténet-írás prominens képviselői, de előadásra vállalkozott néhány neves történész is (Horváth Márton, Kelemen Elemér, Tölgyesi József, Köte Sándor, Gergely Jenő, Bajkó Mátyás, Kotnyek István, Ballér Endre, Ladányi Andor, Szögi László). - A kiadvány elsősorban a kutatók, neveléstörténészek számára alapvető szakirodalom, ám érdeklődéssel forgathatják a neveléstörténet módszertani kérdései iránt érdeklődők is.
Írta: Könyvtári Intézet

Balogh László további művei