Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Jules Verne: Az Antillák világa

Könyvismertető

A nagy francia álmodó hazánkban meglehetősen ismeretlen művei közé tartozó regénye a jellegzetes Verne-témakörök közül kettőt egyesít: a fiatalok tengeri utazásának témáját és a tengeri bűnözés, azaz a kalózkodás motívumait. Ikertársai tehát e tekintetben A tizenötéves kapitány (legutóbb: 9614116), illetve a Világítótorony a világ végén (901396), csakhogy alakjainak kidolgozottsága elmarad az ismert ifjúsági regény rokonszenves szereplőitől, a bűnügyi szál pedig kevésbé eredeti, mint a Világítótoronyé volt. ; A lassú áradású cselekmény Londonban veszi kezdetét: a karibi szigetvilágból származó gazdag diákok előkelő iskolája, az Antilian School kilenc legjobb tanulója az évzárón ösztöndíjat nyer, tengeri utazást szülőföldjükre, az Antillák szigetvilágába, valamint személyenként 700 fontot. A boldog fiúk és kísérőjük - a folyton latin idézeteket citáló Mr. Patterson - Írországba utaznak, hogy Queenstown kikötőjében behajózzanak a rájuk váró "Alert" nevű háromárbocos vitorlásra, mely a kirándulás heteiben az otthonuk lesz. Időközben a kikötőváros börtönéből megszökik kilenc fegyenc, akiket az angol haditengerészet a Csendes-óceánon fogott el kalózkodás miatt. Az akasztófa elől megszököttek lemészárolják az "Alert" legénységét és birtokukba veszik a hajót. Csakhogy a szélcsend miatt nem tudnak elindulni; türelmetlen várakozásuk közben viszont megérkezik a kissé habókos Mr. Patterson és a jókedvtől kicsattanó fiúcsapat. A becsületes tengerészeket fogcsikorgatva mímelő kalózok hamar megtudják, hogy a tanulók csak a szülőföldjükön jutnak hozzá tekintélyes ösztöndíjukhoz, úgy döntenek tehát, elviszik a kirándulókat úticéljukhoz, s csak azután mészárolják le őket, amikor a kabinokban lesznek a kitömött erszények. Ennek az utazásnak aprólékos krónikája a regény cselekménye. A tengeren töltött hetek alatt alig történik valami; a mit sem sejtő fiatalok vidáman élvezik a tengeri utat és az egzotikus szigetek szépségét, a becsületes matróz szerepét elég nehezen játszó gonosztevők pedig izgatottan várják a rablógyilkosság alkalmát. Mindeközben Verne részletesen bemutatja a karibi szigetvilág természeti viszonyait, vulkánjait, erdőségeit, cukornád- és dohányültetvényeit, kikötőit és lakosait, illetve gyarmatosítása történelmét. A lassú cselekmény végén a kalózok elnyerik méltó büntetésüket, bennégnek a gondatlanságukból fölgyúlt hajóban, a fiúk pedig csónakon menekülnek a távolban föltűnő gőzhajó felé. ; Az Antillák világa a rutinos írót mutatja, aki régebbi motívumait és bevált fogásait fogalmazza újra: romantikusan szélsőséges jellemeket mutat be, gazdag ismeretterjesztő anyagot mozgósít, a hosszú hajóút egyhangúságát epizódokkal tarkítja, és érvényesül az erkölcsi igazságszolgáltatás is. Az 1905. évi Franklin-kiadás hasonmását - az eredeti hangulatú Benett metszetekkel együtt - az idősebb és a fiatalabb Verne-rajongók fogják keresni, mint hosszú idő óta hozzáférhetetlen ritkaságot.
Írta: Könyvtári Intézet

Jules Verne további művei