Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Parti Nagy Lajos: Esti kréta

Könyvismertető

Az Ünnepi Könyvhét kiadványa ; Parti Nagy - első kötetétől fejlődő, mind érettebb írásművészetével - irodalmunk markáns egyénisége. A tágan értelmezhető lírai groteszk, az egészen eredeti nyelvi kreativitás jegyében bontakozó költészetét eddig teljes költői életműként foglalja össze az Esti kréta, melynek már a címe is többértelmű allúzió a híres Babits-versre. ; Első kötete, az 1975 és 1980 között írott költeményeket nyújtó Angyalstop (820504) már hozta az erős alaphangokat: a hiányt rezignáltan, a fájdalmat furcsa színezéssel megjelenítő nemzedéki vallomást. Ezt követte a Pacsirthák, Lamenthák, Fragmenthák, Diletták 1980-1985-ös ciklusait összefogó Csuklógyakorlat (862962). A blődlivel, a slágerrel, az elhasznált köznyelvi elemekkel a lírai invenció sajátos ellenpontozó módszerét alakítja ki; egy-egy sajátos szóösszevonásában megejtő, bonyolult metafora-sűrítmény jön létre. Eddig legnagyobb szabású költői munkája a Szódalovaglás (901092) ez a kötetkompozíciót alkotó nagyciklus, amely a "posztmodern" magyar költészet egyik legeredetibb műve. A mostani kötet e három könyv teljes anyaga után Menwendel címmel az elmúlt öt évben született Parti Nagy-verseket közli. A prózaírói tevékenység mellett nem bő, de erőteljes a költői termés (összesen tizennyolc költemény). Mintha egy megkopott, félfals kintorna dallama vezetné a szöveget: a zeneiség és árnyképeszerűség, az édes disszonanciái adják meg fő jellemvonásait. A költő szándékosan miniatürizál, a romantikus érzések ellenébe játszik (Bagatelle macabre). Az "Aczél György hagyatékából" közölt notesz az "öreg" József Attilától ad remek verstöredék-fikciókat. A kötetzáró Rókatárgy alkonyatkor mestermű: ritmus és dallam, többértelmű képiség és verszene játszik benne össze és szét. ; A modern költészet fontos könyve ez az összefoglaló gyűjtemény. - Főként a modern lírai kísérletek kedvelőinek ajánlható.
Írta: Könyvtári Intézet

Parti Nagy Lajos további művei