Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Parti Nagy Lajos: A hullámzó Balaton

Könyvismertető

Parti Nagy prózája egészen különleges: higanyként szétguruló, lazának tetsző, mégis célrafeszülő történetei - egyik írásának meghatározása szerint - "novellamakettek". Ez a rövidpróza a sűrítő, grammatikailag a kihagyásos, képeiben a torlasztásos szerkezet állandó dinamikájától nyeri a látomás színezetét, atmoszféráját - groteszk tárgyiasság és szürrealisztikusság, álomszerűség oldódik benne össze. Roncsolt, tört, fiktív monológok: a nagy evészet sportbajnoka, kukatúró, elgonoszosodott öregasszony (Nyúlbunda), balatoni sütödében segédkező fiatalok (A hajnal arcvize), vízilénnyé átváltozó, rejtélyesen eltűnő munkásember (Halotti beszéd) alakja bontakozik ki, ahogy meghökkentő hurkolásokkal szövődik a szöveg. A mai ipari, kispolgári miliő a maga nejloncafatjaival és -kacatjaival, holmijaival és groteszk kisszerűségeivel (Ipari vadnyom) - ez a leggyakoribb közeg az író számára, de ismételten felbukkan régi, az egykori békevilágbeli kisvárosok és úri fürdők motívuma is (A fürdőző leány; Egy szép mondat születése) tört, opálos fényekkel, a korabeli staffázs furcsa esettségével. E különös epikai szövedék jellegzetes alapanyagához tartoznak Parti Nagy meghökkentő szókapcsolásai (esettgrau, símiliő, patyolatribancok), s a képzelet és nyelvkapcsolás e különleges univerzuma a kötet végén olvasható írásokban a fantasztikum bizarrságát még fokozza. Egy összeroncsolódott-torlódott főváros valami szörnyű pusztulás után (Gille-muszterek); valaki testi, biológiai valójában válik, érik zeneszerszámmá, hegedűronccsá (Waldtrockenkammeri átiratok). Összpontosító szövegolvasás és - a modern próza iránti fogékonyság szükséges a kötet olvasásához.
Írta: Könyvtári Intézet

Parti Nagy Lajos további művei