Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Varga Rudolf: Az utolsó vers

Könyvismertető

Hangulatában, érzelemkörében ellentmondásosnak tetszik, hogy elsőkötetes költő Az utolsó vers címmel mutatkozzák be. Pedig Varga Rudolf nagyon komolyan gondolja ezt a "búcsút", hiszen a könyv élére, ars poetica értékűvé emelt versében így ír: "Rombadől az éjszaka s én az omlás / árnyéka leszek" (Induló). Nem valamiféle mesterkélt borzongás ez vagy gerjesztett világvége-hangulat, nagyon is hiteles, a lét egész dimenziójának átlátásából leszűrt költői tapasztalat, a múlékonyság és romlékonyság végtelen hatalmának bátor fölismerése és őszinte kimondása: "Hulladozik, roskad / a földre ember és hó a történelmi / télben" (A hívás). Az aláhullás versei igen erőteljes képekben fogalmazódnak meg - megerősítve a szerző civil foglalkozásából eredő képességét és látásmódját, a képekben gondolkodó filmesét - amelyek azután szoros asszociációs láncokkal függnek össze, alkotnak íves műegészeket, hatásos gondolati költészetet. Természeti képekből, látványelemekből bontja ki életérzését és elvonatkoztatott gondolatait, melyek mindenképp az elmúlásról vallanak, a várakozásról, az Idő fölismert hatalmáról: "Most kezdődik ádvent ezeréves / böjtje, meg nem tett bűnök gyónása" (Romantika). A fájdalmas lét-tudat lírai monológjai leggyakrabban enjambementek sorvariációiban jelennek meg, az alapvetően ütemes, ritmikus soroknak is zabolátlan, áradó benyomást kölcsönözve. Verseinek legfőbb szereplője, magányos hőse a költő, s ha rajta kívül fölbukkan még egy-egy előd (Balassi Bálint, Petőfi, Nagy László, Villon) ők is a tragikus sors és sorsérzet példázói. ; Pályakezdő alkotóhoz képest ritka kiforrott szemléletű, egységes versbeszédű és modorú kötet - minden versértő olvasónak jó szívvel ajánlandó.
Írta: Könyvtári Intézet

Varga Rudolf további művei