Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Jókai Mór: Útleírások

Könyvismertető

Akármilyen meglepő, a feledhetetlen tájleírások szerzője nem tartozik a nagy világutazók vagy a megszállott országjárók közé. Jókai fontosabb külföldi útjai (nem az életrajzi kronológia, hanem a kötetbeli sorrend szerint) Itáliába, Bécsbe és Berlinbe vezettek; többször járt Erdélyben, továbbá úti képeket festett a Hortobágyról, Debrecenről, a Balaton-vidékről és a fővárosról. Legalaposabban az 1876-os olaszországi és az 1853. évi erdélyi élményeiről számol be (Utazás a harangokkal együtt; Úti levelek). Előadásmódját a festői láttatás és a történelmi tudnivalók művészi megelevenítése teszi emlékezetessé. Néha ironikusan panaszkodik a műkincsek fárasztó bőségére ("Az élv teherré válik" - írja Velencében), máskor az elragadtatott túlzás hangján osztja meg műélményét az olvasóval (pl. Tizián Mária mennybemenetele című remekműve láttán). Néhány évvel az 1848-49-es események után ahhoz hasonló leverő képsorozatot fest Erdély elpusztult vidékeiről, amilyenre Gyulai Pál Egy régi udvarház.-ából emlékezhetünk. Berlinből az írói, művészi, politikai körökkel és nem utolsósorban Bismarckkal való találkozásáról tudósít Jókai; a Hortobágyon a délibáb vagy a napkelte látványának festésében leli kedvét. ; A kötetbe gyűjtött írások egy része eredetileg az Osztrák-Magyar Monarchia Írásban és Képben című híres kiadvány számára készült a művészi igénnyel megalkotott ismeretterjesztő próza iskolapéldájaként. Az utószóban Egyed Ilona megbízható tájékoztatást ad az útirajz műfajának helyéről a nagy regényíró életművében. - Minden Jókai-rajongónak jó szívvel ajánlható.
Írta: Könyvtári Intézet

Jókai Mór további művei