Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Gutai Magda: Van itt még egy hely

Könyvismertető

Az Ünnepi Könyvhét kiadványa ; Gutai Magda versei látszólag nélkülöznek minden műgondot: általában hosszabb költeményeket ír, gyakori a többoldalas kompozíció is nála, ám ezek a hosszú versek széttöredeznek. Maga a költő sem igen tarthatja egységesnek őket, hiszen csillaggal választja el a szakaszokat, a versen belüli külön egységeket, amelyeknek mintha alig is lenne közük egymáshoz. Másrészt a közös cím alá sorolt töredékek akár még magasabb egységekbe is állhatnának, szinte az egész kötet egyetlen nagyobb költemény, egyetlen hosszú, alig-alig variált lamentáció, meg-megtöredezett kitárulkozás, szomorú monológ, amelybe azonban beleférnek derűsebb villanások, groteszk ötletek is, mintegy idézetként belekerült ritka szépségű és zeneiségű sorok is. A műgond hiányának hipotézisét azonban nem sokáig tarthatja fenn az olvasó. Ugyanis sodrása van ennek a versbeszédnek, vonzása ennek az egyhangú monológnak, valami intenzív sugárzása a versbeli énnek, aki ennyire lazán, ennyire spontánul adja magát, aki ennyire nem alkotja meg a beszélő figuráját, aki ennyire mindent a beszéd folyamatára, annak indázására, mindent magába ölelni képes semlegességére bíz ("Gyöngyöt hantolunk el, görönggyel gyöngyözünk"; Szmog és passzió; Turner-ködben, lódenkabátban; Párhuzamos magándalaimból; "Circulus vitiosus" stb.). Az eszköztelenség nagy művésze Gutai Magda - versei alig hasonlíthatók bárkiéhez is. Antológiadarab, makulátlan remekmű nemigen telik tőle, de kialakított egy - úgy látszik, teljesen személyre szabott - versbeszéd-módot, amelyre könnyen ráhangolódhat a versszerető olvasó.
Írta: Könyvtári Intézet

Gutai Magda további művei