Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Hegedüs Géza: Magyar századok

Könyvismertető

Az Ünnepi Könyvhét kiadványa ; A millecentenáriumi évfordulóra jelent meg a bölcsész polihisztor nagyívű monográfiája, a Magyar századok, amely az ezerszáz esztendős államiság történeti keretében elsősorban nem azt mutatja be, ami történt, hanem azt, hogy miként történt és milyen nyomot hagyott a kor emberének tudatában, lelkében. Igen szubjektív látószögű műről van szó tehát, csakhogy a hatalmas műveltségű, egyetemes perspektívájú Hegedüs Géza közös emlékezésre, együttes múltbúvárlásra buzdítja olvasóját, mintegy szempontokat is adva számára a további tájékozódáshoz. ; A szerző tizenkilenc fejezetre, azaz történeti periódusra szakaszolja az elmúlt ezerszáz évet; e fejezetek természetesen számba veszik a legfontosabb eseményeket, de ezek csupán támpontul szolgálnak a művelődéstörténeti mondandó kifejtéséhez. Ilyenformán például a magyar nép honfoglalás előtti vándorlása kapcsán tág ölelésű vázlatot ad Eurázsia népmozgásainak, nagy exódusainak históriájáról; érzékelteti, hogy ebben az időszakban nép és nyelv fogalma sokkal lazábban függött össze, mint ma, és egyáltalán nem voltak ritkák a népek nyelvcseréi; megpróbálja rekonstruálni, miként éltek eleink a végleges hazára találás előtti évszázadban. Hegedüs Géza számára az eseménytörténet csak keret ahhoz, hogy elmondhassa mindazt, amit a magyarság műveltségéről, kultúrájáról tudni illik - az életforma 9-10. századi átalakulásáról, a kereszténység fölvételéről, a vele szorosan összefüggő írásbeliség és oktatásügy kibontakozásáról, azután Anonymusról, Bizánc és Róma, kelet és nyugat szellemi hatásairól, a tatárjárás ázsiai előzményeiről vagy az Aranybulla kapcsán a magyar jogrend sajátosságairól. Visszatérően ismerteti a különböző korok történeti forrásait, a szellemi és művészeti élet mindenkori fejleményeit, a vallás és az irodalom lehetséges összefüggéseit stb. E művelődéstörténeti panoráma a legközelebbi múltig, az 1994. évi parlamenti választásokig jut el, miközben fontos és érdekes ismeretek garmadáját sorolja elő a szerző, mindig azzal a céllal: bemutatni a letűnt korok magyarjainak életét, gondolkodását, műveltségét és kivált azt, miképp hagyományozódott a ma emberére ezerszáz év nemzeti kultúrája. ; Az uralkodók, államfők, kormányfők és kultuszminiszterek táblázataival, illetve betűrendes névmutatóval záródó, teljességre törő és népszerű stílusú művelődéstörténeti kalauz - minden könyvtártípusban kézikönyv.
Írta: Könyvtári Intézet

Hegedüs Géza további művei