Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Vladimir Nabokov: Terra incognita

Könyvismertető

Az Ünnepi Könyvhét kiadványa ; Könyvkiadásunk gyors tempóban törleszti azt az adósságot, amelyet Nabokov - politikai indítékú - hiánya támasztott: öt regénye után a Terra incognita elbeszéléseiből nyújt most jó válogatást, méghozzá az eredetileg is oroszul írt rövidprózákból, lévén hogy az író angolul is alkotott. ; A Nabokov-elbeszélésekből is érezhetők a gyökerek: az orosz elbeszélőművészet eleven, érzékletes epikuma fejlődik nála szürrealisztikus, bölcseleti enigmákat rejtő írásmóddá. Történetei, még ha a valószerűség szélső értékeit súrolva libbennek is át a transzcendenciába, kitűnő írói leleménnyel megformáltak. Azt a rejtélyes mezsgyét például, mely az élőket a holtaktól elválasztja, holmi vajákos beavatottként hágja át: az ifjan elhunyt poéta szobrának avatásán megjelenik egy öreg, akiről sejteni lehet,hogy az a saját halálát túlélő költő (Az elfelejtett költő); az elhunyt kisfiát gyászoló, a gyerek emlékeit rendezgető apa kezében borzongatóan kel életre pár lepkegubó, mint valami túlvilági "üzenet" (Szenteste); a kegyetlen hirtelenséggel lecsapó halál - holmi görbetükörként - abszurd módon fókuszálja az életet, a szorongó kisemberről kiderül, hogy pénzhamisító volt (A müncer); a lepkegyűjtő életének álmai pedig - megvalósulásuk váratlanul esélyessé váló pillanatában - végzetesen pontszerűvé zsugorodnak (Pilgram). Nabokov fantáziája mindig meglepő: az érzékiség, az álomszerűség sötét borzongásait hívja elő. Egy francia múzeumban magánnyomozást folytató orosz emigránst valami démonikus, titokzatos erő veti vissza - képzeletben - a terror elhagyott világába (A múzeumban). Mit tudott meg Falter, s egyáltalán megtudott-e valamit ez az egyszerű kis alak, amikor artikulátlanul felüvöltött egyszer, mert - állítólag - beavattatott a lét elmondhatatlan titkaiba (Ultima Thule). ; Mint minden nagy írónak, Nabokovnak is teljesen autonóm világa van; nem témái, történeteinek változatos matériája mutatja ezt, hanem a szavakon túli imagináció "holdudvara", az a pontos ábrázolás, amely mögött mély dimenziók nyílnak meg az olvasó előtt. - Az író sokasodó magyar olvasói örömmel fogják fogadni ezt a gyűjtemény is.
Írta: Könyvtári Intézet

Vladimir Nabokov további művei