Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Vladimir Nabokov: Camera obscura

Könyvismertető

Lektűrhöz szokott olvasó is kedvét, méghozzá nagy kedvét lelheti Nabokov könyvében. A dúsgazdag műértő, aki ráadásul vonzó, viszonylag fiatal férfi, tízéves házasság után rálel arra a nőre (tizenhat éves lány, sötét előélettel, mohó pénz és karrier utáni vágyakozással), aki az igazi, a nagy, a megszállott szenvedélyt jelenti neki. Szakít feleségével, elhagyja kislányát, csak egyre mélyülő, egyre kielégíthetetlenebbnek tűnő szenvedélyét követi, miközben a lány játszik vele, megcsalja, kifosztja, tönkreteszi - egy autóbaleset után, amely következtében a férfi megvakul -, a legdurvább tréfákat űzi vele. De hogy érik, közeledik a tragédia, hogy valami rettenetes fog történni, nemcsak érzi, biztosan tudja is az olvasó. ; A gyakorlottabb olvasó hamar ráérez, hogy korántsem lektűrről, giccsről van szó, hisz a regény csodás pszichológiai érzékű, mesterien írni tudó alkotóról tanúskodik, a szövegben elrejtett utalások, gazdag metaforarendszer, filozofikus kapcsolódások sokasága fedezhető fel, a jegyzetanyag pedig (némi túlbuzgalommal), szinte az egész világirodalmat felvonultatja egy-egy passzus értelmezése kedvéért (egyedül Prévost Manon Lescaut-ját /781828/ nem említi, aminek éppen kétszázadik évfordulóján, 1931-ben jelent meg, és amelynek teljesen egyértelmű parafrázisa a regény). Kétségtelen, hogy jelentős, sőt nagy mű a Camera obscura, talán jelentősebb az író főművének tekintett Lolitánál (881477) is. Olvasása azonban nem köthető műveltségi szinthez: mindenkinek ajánlható.
Írta: Könyvtári Intézet

Vladimir Nabokov további művei