Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Balogh László: Adatok Dél-Magyarország iskolaügyének történetéből

Könyvismertető

A Magyar Tudományos Akadémia pedagógia bizottságának neveléstörténeti albizottsága regionális történeti konferenciát rendezett Szegeden, 1991. szeptember 25. és 26. között. Az OPKM Neveléstörténeti Füzetek sorozata az itt elhangzott - több mint harminc - előadásokból válogatott, hogy a kiadvánnyal is hozzájáruljon a hazai pedagógiatörténeti kutatások folyamatosságához és széles körben biztosítsa az adatokhoz való hozzáférést. A konferencia elsődleges célja az volt, hogy számba vétessen az ország egyes régióiban folyó neveléstörténeti kutatás, a tudományos és módszertani tapasztalatok és tanulságok. A rendezvény másik - de nem másodlagos - célkitűzése egy fórum kialakítását szorgalmazta: közlési lehetőséget és kommunikációt biztosítani a kutatóknak és a pályakezdőknek egyaránt; nemcsak az új kutatási eredmények megvitatására, de bizonyos munkaterületek és munkásságok összefoglalására, bemutatására. ; A konferenciát igen nagy szakmai érdeklődés kísérte, ez a tematikai gazdagságban is megmutatkozott. Az előadások többsége a nevezett régió - Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye - elemi és középfokú oktatását tekintette át, időben a középkortól egészen a közelmúltig, különös tekintettel az utolsó száz év kutatásaira. Az előadók kitértek az óvodai pedagógia fejlődésére, a tanyasi iskola történeti jelentőségére; a felvett témaköröket általában, vagy egy-egy intézmény történetén keresztül, az adott település, ill. szűkebb régió iskolaügyébe helyezve értelmezték. A nemzetiségi oktatást a Békés és Csanád megyék szlovák nyelvű iskolaügye, a felekezeti tanítás rendszerét pedig az angolkisasszonyok magyarországi oktatórendszerének egykori kiépülésével kapcsolatos történeti áttekintések mutatták be. Szinte alapításától kezdve (1894) ismerhették meg a résztvevők a Kecskeméti Zeneiskola történetét, ill. a régió szakképzésének első próbálkozásait (az Iparegyesület mesterinas-iskolája a reformkorban). Több előadás foglalkozott a pedagógiai elmélet és gyakorlat egy-egy alakjával /pl. Várkonyi (Hildebrandt) Dezső/, az oktatás-nevelés elmúlt negyven évben felgyülemlett tapasztalataival. A regionális helyi iskola- és neveléstörténet nagyfokú heterogenitást mutatott, ám a kutatási irányok kijelölésében egységesnek bizonyult a szakmai fórum: ilyenek voltak pl. az "Universitas" Bibó István-i gondolatának időszerűsége vagy az "értékrend" változásai a kollégiumi nevelésben, és a határontúli magyarság tanárképzésének fontos kérdésköre. A konferencia előadásainak publikálása egyben felkészülést is jelent a magyar iskolaügy közelgő millenniumára, tartalmilag kiegészítik - hiányosságait pótolják - a magyar pedagógiatörténet irodalmát, valamint elősegítik a párbeszédet kutatók és gyakorló pedagógusok munkájában.
Írta: Könyvtári Intézet

Balogh László további művei