Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv elveszett!

elvesztette Fejér György Városi Könyvtár Keszthely 2012. április 23. 09:17
elvesztette Fejér György Városi Könyvtár Keszthely 2012. április 24. 10:42
elvesztette Zoli Kartal 2014. szeptember 28. 10:53
elvesztette Kreineker Herbert Tatabánya 2016. március 20. 17:04
megtalálta Kitti Tatabánya 2016. március 20. 20:38

Elvesztenéd te is?

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, és indíts útjára egy újabb példányt!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Móricz Zsigmond: Úri muri

Könyvismertető

Az először 1928-ban megjelent és a millenniumi időket fölidéző regény három súlyos problémával foglalkozik: egyrészt az önpusztító, sírva vigadó földesúri-dzsentri lét torzó mivoltával, másrészt a lehúzó környezetéből kiemelkedni szándékozó, értékes embert béklyózó gátlásokkal, harmadrészt - ugyancsak a főhős, Szakhmáry Zoltán alakjához kapcsolódón - a nő végzetes hatalmával. Végső soron Móricz a teljes élet lehetőségét és lehetetlenségét mérlegeli a zaklatott mámorban fogant cselekménysor hátterében. Szakhmáry Zoltán minden vágya, kitörési kísérlete kudarcba fúl, bukásának története a kallódni kényszerülő érték, minden magyar érték sorsszerűnek is hihető pusztulásának katartikus fölismerése. Az örökké építkezni, előrelépni akaró Móricz üzenete időtlen: ez a kicsi haza, ez a sok értékes ember nem választhatja az önsorsrontást, bármennyi tragédia, szenvedés van is mögötte, és bármily bizonytalan a jövő. Az író írásművészetének legjobb kvalitásait vonultatja föl: az égető érvényű társadalmi mondandót, a sűrítést, a lélektani ábrázolás hitelét, a feszültség állandó fokozását, a nyelv hallatlan erejét - a beteljesült sors érzékeltetéséig. - Minden korosztálynak minden időben ajánlandó.
Írta: Könyvtári Intézet

Közös polcon

Móricz Zsigmond további művei