Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Moldova György: Akit a múzsa fenéken csókolt...

Könyvismertető

Műfaját illetően az új kötetnek két előzménye is van az író munkásságában: az egyik a Kis aljasságok, lányaimnak című "jó tanács"-gyűjtemény (9423172), a másik pedig Az ideális hadifogoly (9523203), amely ugyancsak gyakorlatias bölcsességek foglalata, s a három könyv összetartozását formai jegyek is föltűnővé teszik, hiszen mindegyiket ugyanaz a kiadó gondozta, ugyanolyan formátumban és tipográfiával jelentek meg, sőt anyaguk nagy része is egyazon helyen, a Hócipő hasábjain látott először napvilágot. Amíg azonban a két előző aforizmatár főként ember- és világismeretre oktatott, addig a mostani az élet egy speciálisabb területén gyűjtött tapasztalatokba, az írói munka műhelytitkaiba kívánja beavatni az olvasót; előbb általánosnak ítélt szabályszerűségeket sorakoztatva fel (Szó és mondat), majd a technikai fortélyokra térve (Aki nem tudja, az tanítja.), később a riport műfajáról (A mocsári hajós), valamint a drámáról (Shakespeare hátsó fele) külön-külön csokrot összeállítva, végül pedig az írás etikájáról ejtve szót (Prédikáció madaraknak). A könyv egy helyén az író az aforizmát "irodalmi egytálétel"-nek nevezi, amely "Magában kell hogy hordjon minden műfajból valamit: egy prózai történet magvát, egy költemény személyességét és egy dráma feszültségét". E hatásosan megfogalmazott ars poetica követelményének a kötetből, sajnos, csak alig néhány darab felel meg, a többiben a prózai történet jobbára untig ismerős anekdota, a személyességet a saját művek demonstrációs példákként említése jelenti, a dráma feszültsége pedig sehol sincs. - Nem annyira az írói munka fogásai iránt általában érdeklődőknek, sokkal inkább Moldova György munkamódszerére kíváncsiaknak ajánlható.
Írta: Könyvtári Intézet

Moldova György további művei