Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv elveszett!

elvesztette Kati Budapest 2016. október 27. 14:44

Elvesztenéd te is?

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, és indíts útjára egy újabb példányt!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Benedek István: Párizsi szalonok

Könyvismertető

A műben érdekesen ötvöződik tudománytörténet és szépirodalom. A francia felvilágosodás fénykora, a 18. század középső évtizedeinek eseményteli, zajos párizsi világa elevenedik meg egy valóban létezett történelmi személy, Julie de Lespinasse kisasszony - fiktív - naplójának lapjain. ; Lyon melléki álmos, poros vidéki kastélyból indul Julie de Lespinasse élete. Világra eszmélésének krónikája egy felfedezéssel kezdődik; a cselédek sugdolózásaiból az eladósorba került lány megtudja származása titkát: nem árvagyerek, hanem a "jóságos úrnő" tulajdonképpen az anyja volt, apja pedig a ház jelenlegi ura. Nem hajlandó beletörődni helyzetébe, elhatározza, hogy otthagyja az álszent famíliát. Tervét a család egy távol került tagja, Deffandné márkiz segítségével viszi sikerre, párizsi szalonjába szegődik felolvasónőnek. A párizsi szalonok világában a vidéki kislányból hamarosan művelt ifjú hölgy lesz, akit őszintén érdekel minden tudománnyal, irodalommal kapcsolatos esemény: az enciklopédisták küzdelmei éppúgy, mint Voltaire és Rousseau vagy XV. Lajos udvarának intrikái. D'Alambert, Diderot nagyon megkedvelik társaságát, és befolyásos ismerőseik révén lehetővé teszik, hogy maga is szalont nyithasson, ami gyorsan a párizsi szellemi élet egyik központja lesz. Idő múltán azonban Lespinasse kisasszony érdeklődése inkább befelé fordul, lelkivilága fokról fokra zaklatottabb lesz. Az életút végét a szerző egy valódi dokumentumból, Lespinasse kisasszony 1820-ban megjelent lebelezéséből rekonstruálta.
Írta: Könyvtári Intézet

Közös polcon

Benedek István további művei