Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Moldova György: Kis aljasságok lányaimnak

Könyvismertető

A "kis aljasságok" gyűjteménye voltaképpen a hatvanéves író élettapasztalatainak tanulságokká párolt eszenciáját adja továbbörökítésre szánt jótanácsok formájában. A szerző iskolás korú lányaitól kapott üres irkákba kezdte el jegyezgetni ezeket a maximákat, amelyekből végül a Kölcsey művelte parainesis nagyon is huszadik századi, egyszerre rezignált és romantikus, anekdotákkal megvilágított életelveket és pátosszal telt "intelmeket" egyaránt tartalmazó változata kerekedett. Ironikus mentegetőzésül elöljáróban Moldova siet megígérni, hogy "soha többé nem fogok elkövetni hasonló könyvet", ám az író kisprózáiban otthonos olvasók számára korántsem oly ismeretlenek ezek az életbölcsességek; mert legtöbbjük napvilágot látott már a kéthetenként megjelenő szatirikus képeslap, a Hócipő 1993-as és 1994-es évfolyamaiban, és hasonló szentenciákkal kezdte történeteit H. Kovács hajdanán a Gázlámpák alatt (legutóbb: 822121), és ugyanilyen summázatokkal fogott mondókájába a Magyar Hírlapban közölt újabb publicisztikák vissza-visszatérő narrátora, "B., a decens filozófiadocens" is. Nem érdemes tehát a helyes életvezetés kiskátéinak műfaji szabályait számon kérni a könyvön, sokkal inkább - azoknak tanácsos ajánlani, akik fogékonyak Moldova György humorban oldott keserű moralizmusára.
Írta: Könyvtári Intézet

Közös polcon

Moldova György további művei