Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Jókai Mór: Eppur si muove - És mégis mozog a föld

Könyvismertető

A nemzeti romantika klasszikusának ez a történelmi regénye a kiegyezés után keletkezett, nem sokkal a szabadságharc ragyogó hőskölteménye, A kőszívű ember fiai után. Jókai ebben a regényében is a hősi múlt ébresztését sürgeti, de nem a távoli évszázadokba, hanem az 1820-as évekbe nyúl vissza. A főhősben: Jenőy Kálmánban és társaiban a magyar reformkor nagy alakjait és kultúraalapozó munkásságukat színezi, olvasztja egybe a nyilvánvaló példázat szándékával. A történet a debreceni Nagyerdő diákok látogatta borpincéjében indul, ahol a humanissimék legjava hagyományőrző titkossággal vezeti a nemzedékek során továbbíródó Csittvári krónikát, amelybe mindaz belekerül, amit a kor normái, konzervativizmusa tiltanak. A cselekmény szálai minduntalan elágaznak ugyan, a mű üzenete mégis világos: kitartó munkával, "martyrrobottal" is, de meg kell teremteni a modern magyar művelődést. Jókai egyik nagy ábrándja volt, hogy erre a kiegyezés utáni konszolidáció a reformkorszakhoz fogható kiteljesedést ígér. - A regény a magyar reformkor szellemiségének örök érvényűen szuggesztív szépirodalmi megjelenítése, az életművel most ismerkedők számára érdemes az elsők közt ajánlani.
Írta: Könyvtári Intézet

Jókai Mór további művei