Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Moldova György: Ég a Duna!

Könyvismertető

Meglehetősen lesújtó végkövetkeztetéssel zárja kötetét a szerző: "minden okunk megvan annak feltételezésére, hogy Magyarországon minden más ügy is hasonló módon intéződik". Az Illés Béla regényére (Ég a Tisza, 790980) rímelő című szociográfia a Bős-Nagymarosi Vízlépcsőrendszer történetét követi nyomon az 1905-ben először felmerült ötlettől 1998-ig, amikor a kormány újfent elveti az első gát (Nagymaros vagy Pilismarót) megépítésének lehetőségét. A súlypont természetesen az utolsó tíz év eseményeire helyeződik, ott is egy-egy, a szerző által legfontosabbnak tartott esemény részletezésére: az 1977-es szerződés ismertetése, a jól működő osztrák vízi erőművek bemutatása, a "rohamozó zöldek" akciói, ellenpontként "egy csendes zöld" bemutatása, az MTA statisztálása, a "C"-változat leírása, a hágai döntés és ami utána történt. ; A ma is sokakat foglalkoztató kérdés sokoldalú bemutatása, méghozzá a szociográfia eszközeivel, jó lehetőséget kínál a szerzőnek az általa is elítélt átpolitizálás megszüntetéséhez, vagy legalábbis mérsékléséhez. Ez azonban nem mindig sikerült: sokszor egyoldalúnak tűnik a résztvevők bemutatása, nemegyszer személyeskedő némely szereplő megnyilatkozása. Ugyanakkor jól illik a sokszor valóban keserű humor világába vivő események leírásához az írótól megszokott szatirikus hangvétel. Apró részletek felvillantásával színezi írását: a hágai nemzetközi bírák átlagéletkora, fizetése, utalással a magyar szakértők magas javadalmazására; Julius Binderről is kiderül, hogy szabad idejében Konfuciust olvas stb. ; A vízlépcső építéséről megjelent legfrissebb kiadványok (A Duna védelmében a hágai döntés után, 9809075; Kék Duna könyv, 9810040) sorában - jó kiegészítés azok számára, akik a kérdés kapcsán többféle álláspont megismerésére törekszenek.
Írta: Könyvtári Intézet

Moldova György további művei