Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Jókai Mór: De kár megvénülni!

Könyvismertető

A "vén öcsémuram", aki tollba mondja ifjúsága történetét a regényírónak - fölidézve a múlt század hatvanas éveinek magyar világát éppúgy, mint a romantika mosolyognivaló báját, és hiszékeny naivitását - "egy becsületes ember gonosztetteiről", szívrabló kalandjairól ad számot. Képzeletindító virágnevekkel jelölt hét nő - a görög szépségű Amarillisz kisasszony, a kacér bánsági Iringó, a "pompás mézű" Fritillária, a kikapós színésznő, Passiflora, az érző szívvel ápoló königgrätzi Mirrha, Hesperis, a "bölcs szüzek mintaképe" s a későbbi hitves, Pálma - adja őt valósággal karból karba, míg eljut a megbékélt házasság révébe. A magyar romantika hőse ez a fiatalember: huszártiszt, majd jogász, megsebesül a königgrätzi csatában, bolondja a színháznak s a szép színésznőknek, hiszékeny és könnyen hevülő. Kaland kalandot követ, míg a regény végén az utolsó meglepetést szerzetbe vonult szerelmese, Amarillisz szerzi: a házas férfi családi otthona köré odagyűjti ifjúsága valamennyi szereplőjét, így voltaképpen "ezt a regényt Amarillis csinálta". A regény a Jókai-életmű újrafelfedezésre váró, becses darabja - érdemes mindenkinek ajánlani.
Írta: Könyvtári Intézet

Jókai Mór további művei