Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Mikszáth Kálmán: Új Zrínyiász

Könyvismertető

Irodalmunk máig legnagyobb szabású közéleti szatírája, amelyet egyik méltatója, Schöpflin Aladár Mikszáth képzelete "legszeszélyesebb gyermekének" nevezett, eredetileg 1898 tavaszán jelent meg folytatásokban az Országos Hírlapban. ; Az írói fantázia Gábor arkangyala feltámasztja a szigeti hőst, hogy lássuk: csakugyan van-e rokonság, történelmi és erkölcsi jogfolytonosság Zrínyi kora és a századvég nyomorúságos és felemás magyar liberalizmusa között? Ez az egyszerre logikus és abszurd nézőpont adja az Új Zrínyiász bizarr fénytörését. A regénybeli Zrínyi Miklós ugyanis az, aki: önmagával azonos hős, a testet (és fegyvert) öltött eszmény. A kor viszont egyáltalán nem az, amivé hamis tudatában átkölti magát. Hallatlan írói bátorságra vall ennek az ötletnek a kíméletlen végiggondolása és ábrázolása, ezért írhatta joggal Schöpflin, hogy "a mai izgatott és hamar sértődő világban elképzelhetetlen volna az a szólásszabadság, amellyel Mikszáth élt." ; A kor mindig a múlt "betokozását" kedveli. A lelkesedés szalmalángja ugyanis, amit a feltámadás híre ébreszt, hamar ellobban a regényben. A történelem, mely Zrínyit a maga korában "a nemzeti szabadság vagy a dicső halál" dilemmája elé állította, elhozta három évszázaddal később a megoldást: "a független Magyarországot", mint az 1867-es kiegyezés nagy kompromisszumát. S Zrínyi most keserűen kérdezheti: ilyen volt, mit díjul szánt a jövő? A kiegyezés kora az ő áldozatvállalásuk értelmét: becsületüket is elvette, a történetüket átírta. ("Ezekért ugyan érdemes volt kirohanni.") Zrínyi ezt a reálpolitikai bölcsességet képtelen megemészteni, s a beilleszkedésre képtelen hős hamarosan megtapasztalja a kor visszavágását is: kis újságcikkek kétségbe vonják becsületüket, végül az is kétségessé válik, hogy ők valóban ott voltak Szigetvárnál, s elestek a hazáért. Mikszáth Új Zrínyiásza a szatíra formájában is a magyar történelmi regénynek ahhoz a vonulatához tartozik, amely Eötvöstől és Kemény Zsigmondtól Móricz Zsigmondig a történelem anyagában saját koráról szól félelmetes éleslátással.
Írta: Könyvtári Intézet

Közös polcon

Mikszáth Kálmán további művei