Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Jókai Mór: Egy hírhedett kalandor a XVII. századból

Könyvismertető

Jókai e kevésbé ismert regényét 1879-ben jelentette meg. Ezt az időszakot már nem a saját korát bemutató művek jellemzik, hanem az irodalomtörténetből jól ismert pikareszk-regények technikájának és mesefűzésének térhódítása. A regény keretes szerkezetű. A franciák által ostromlott Koblenzben az egyik tüzérmesterre, Hugó konstáblerre rábizonyítják, hogy áruló, a franciák kémje. Amikor a bíróság összeül, kiderül, hogy még huszonegy főbenjáró bűnben kell vizsgálatot folytatni ellene. S ekkor kezdődik a regény igazi története - mely a szövegben fellelhető utalások alapján 1657-1688 között játszódik, amelyben Hugó elmondja eddigi kalandos életét. Amikor az életpálya elmesélésének vége szakad, huszonegy főbűne alól felmentik, de az árulásban bűnösnek találják. A regény "üzenete" szerint a soha el nem ért cél kínszenvedéssé teheti az ember életét. Hugóban is a nagyravágyás, a tökéletesedés vágya munkál; ebben a regényben is Jókai nemzedékének csalódottságára ismerhet az olvasó: a világosi csatavesztés számukra a soha el nem érhető cél jelképe lett. Jókainak ez a műve - melyet Gángó Gábor utószava értékel és helyez el az életműben - nem tartozik az író legnagyobb teljesítményei közé, de lebilincselő fantáziája, pergő cselekménye és humorban bővelkedő stílusa élményekkel gazdagítja a mai olvasót.
Írta: Könyvtári Intézet

Jókai Mór további művei