Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Csáth Géza: Rejtelmek labirintusában. Összegyűjtött esszék, tanulmányok, újságcikkek

Könyvismertető

Csáth magyarországi monográfusa, Szajbély Mihály (l.: 900552) által szerkesztett kötet a tragikus sorsú "hármasművész" (Csáth a zene, a képzőművészet és az irodalom egyaránt kiváló ismerője és művelője volt) publicisztikájának eddigi legteljesebb kiadását tartalmazza. Korábban megjelentek már cikkei az Ismeretlen házban (772643); és zenei írásai az Éjszakai esztétizálás című (711092) kötetében. A rendkívül színes esszék, tanulmányok, kritikák és újságcikkek soraiból egy nagy műveltségű és alapos olvasottságú alkotó portréja rajzolódik ki. ; Csáth orvos volt, s ha cikkeiben az álmokról, az öngyilkosságról, a zenéről, a modern természettudomány kérdéseiről, vagy akár egy-egy frissen megjelent könyvről írt, tollát mindig az orvos tárgyilagos racionalitása vezette. A korabeli lapokban (Bácskai Hírlap; Budapesti Napló; Az Érdekes Újság stb.) megjelent társadalmi, pszichológiai, népszerű orvostudományi, esztétikai tárgyú cikkeiből ugyanis "külön-külön és együttesen is egy világnézet, egy természettudományos és esztétikai világfelfogás bontakozik ki". Csáth szépirodalmi munkásságát ismerő olvasó előtt tehát most kiteljesedhet az a kép, amely a morfinista író álomszerű, különös hangulatú novellisztikáját olvasva sejlett fel előtte. A lélek mélységeit hideg precizitással feltáró író publicisztikájának tematikai sokfélesége is azt az embert mutatja, aki hol belülről, hol pedig kívülről szemlélte az eseményeket, az emberi életet; készen bármilyen meghökkentő diagnózis felállítására. Írásaiból kitűnik, hogy elsősorban a mindennapi élet "lélekállapotai" izgatták, azaz az emberi léleknek a körülötte zajló eseményekre adott megnyilvánulásai. Csáth számára ugyanis az újságírás nem kenyérkereső foglalkozás volt, hanem csupán alkalmi kedvtelés, s ez magyarázza, hogy valójában sohasem vált hivatásos újságíróvá, sohasem dolgozott lapok belső munkatársaként. Így - miközben a most újra olvasható cikkeiben "az élet dolgaira" reflektál - egyúttal igyekszik feltárni azok mozgatórugóit, törvényszerűségeit is. ; A kötetet, amelyben az írások részleges tematikai elrendezésben szerepelnek - s amely fontos adalékként szolgál a csáthi életmű teljesebb megismeréséhez - rövidítésjegyzék, az orvosi kifejezések magyarázata, az első és a későbbi megjelenések időpontját és helyét tartalmazó jegyzetek, valamint a szerkesztő utószava egészíti ki.
Írta: Könyvtári Intézet

Csáth Géza további művei