Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Colin Renfrew: A civilizáció előtt

Könyvismertető

A napjainkban végbemenő tudományos változások egy új őstörténeti paradigma, szemléletmód kialakulását jelzik. A régészeti feltárások sokasodása és az egyre fejlettebb technika következtében a kutatás korábbi eredményei sorra megkérdőjeleződnek, hiszen a radiokarbon- (szénizotópos) kormeghatározás, majd az ún. "faévgyűrűs" eljárás a régit meghaladó datálási rendszert hozott létre. Colin Renfrew könyve azokat a változásokat foglalja össze, amelyek - éppen az új kormeghatározási eljárás következményeként - alapjaiban rendítik meg Európa őstörténetével kapcsolatos eddigi téziseinket. ; Az európai őskultúrák eredetét illetően hosszú ideig az ún. "ex Oriente lux" alapelvét tekintették meghatározónak, amely szerint az európai civilizáció felemelkedésében, a helyi kulturális változásokban a Közel-Kelet felől érkező külső népmozgásoknak volt döntő szerepe. Ennek megfelelően tételeződött az európai őskori kultúrák megkésett, "provinciális" jellege. A Közel-Kelet külső hatásának alapvető mozgásmechanizmusait a migráció (etnikus vándorlás) és a diffúzió (tárgyak és ismeretek emberi kapcsolatok közvetítésével történő terjedése) jelentette. Erre építette V.G. Childe átfogó régészeti elméletét, amely Európa és a Közel-Kelet őstörténetének, illetve történetének egységét fejezi ki, az utóbbi elsődleges szerepével (l.: Childe, V. Gordon: Az ember önmaga alkotója, 680308). Renfrew kutatásainak köszönhetően - és az 1972-ben megjelent összegzés nyomán - azonban az égei civilizációk Közel-Kelettől független felemelkedését és önálló történetét lehetett rekonstruálni; eredményei új szemléletű régészeti gondolkodás kiformálódását, az "újrégészet" iskolájának megalakulását eredményezték, amely a "kulturális innovációk" több centrumú megjelenését, a nagyobb földrajzi egységek kulturális változásainak önállóságát, sajátos irányát állította történetfilozófiájának középpontjába. ; A könyv első része az európai őstörténet első, "diffuzionista" szemléletének kialakulását és elterjedését mutatja be, egészen a radiokarbon kutatások eredményeinek számbavételéig. A második gondolati egység azokra a kérdésekre keresi a választ, amelyeket már az újabb kutatási irányok nyomán tettek fel a tudósok: pl. ha nem Keletről vette át Európa fontos "vívmányait", akkor azok hogyan jöttek létre? Renfrew mint a régészet professzora, az európai őstörténeti kutatások vezető egyénisége, számos írásában publikálta elképzeléseit és tudományos eredményeit, ezek összegzése a kötet, amely ISBN számát illetően megegyezik a 9525104. tételszámon ismertetett kiadvánnyal. - Történelmi-régészeti szempontból korszakalkotó jelentőségű tanulmány.
Írta: Könyvtári Intézet

Colin Renfrew további művei