Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv elveszett!

elvesztette Móricz Zsigmond Városi Könyvtár Tata 2016. március 11. 18:13
megtalálta Kreineker Herbert Tata Tóparti, Vértesszőlősi út, kereszteződés buszmegállójában 2016. március 17. 08:47

Elvesztenéd te is?

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, és indíts útjára egy újabb példányt!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Jókai Mór: A tengerszem tündére

Könyvismertető

Szellemes és találó ugyan a hasonlat, hogy Jókai Mór a régi keleti mesemondók kései és magyar reinkarnáltja lehet, valójában a nagy író nemigen alkotott olyan, a műfaj klasszikus hagyományaihoz igazított műmeséket, mint a Grimm testvérek vagy akár Benedek Elek. Az ő mesés történetei regékre, legendákra, mitikus ködbe burkolt eredetmondákra, a fantasztikum szálaival befont történelmi novellákra emlékeztetnek, melyekben talán - a felnőtt olvasók számára mindenképpen - nem az izgalmas-különös, netán egzotikus cselekmény a fontos, hanem az a kultúrhistóriai alapozottságú képzelőerő, amely a legfantasztikusabb elemeket is valószerűvé képes tenni. Ilyen történeteiből ad közre bő válogatást a Nagy magyar mesemondók című, klasszikusainkat újraközlő sorozat első kötete. ; Már a nyitó "históriai novella", a Kína egzotikumát az olvasó elé varázsoló Tsong-Nu is kapcsolatban van a magyar történelemmel, hisz népünk közeli rokonának vélt hunok támadnak Kao-Ti császár seregeire. Ugyancsak Kelet kultúrtörténete ihlette a mákszemnyi lények fantasztikus-példázatos történetét, A leaotungi emberkéket. A nagyenyedi két fűzfa az író legismertebb elbeszélései közé tartozik, mely az 1848-1849-es szabadságharcnak állít különös - hősi pátoszból és mulatságos epizódokból gyúrt - emléket. Jókai életművében külön topográfiai vonulatot alkotnak az Erdélyben, Székelyföldön játszódó művek; ezek közül való A tengerszem tündére, amely a Szent Anna-tóhoz fűződő legendák sokaságából szemléltet egyet csodás mese formájában. A szárnyaló fantázia nemkülönben különös darabja a Négy óra egy volcán fenekén, ezt a szerelmi történetet a csak hallomásból ismert hawaii tűzhányó egzotikuma inspirálta: egy francia tudós és egy gyönyörű bennszülött leány érzelmes históriája. A lélekábrázolás kicsiny bravúrjának tekinthető a Húsz év múlva, a gyermekszemmel láttatott bűnügyi történet. A török kori Debrecen városa a helyszíne az újrafölfedezendő, bő humorú A struccmadárnak; ugyancsak Debrecenben játszódik a különös adomasorozat A magyar Faust. Amilyen ismert a novella-kerekségű A huszti beteglátogatók, annyira újdonságszámba megy a "tengeri kutyák" elleni küzdelemről szóló, a Cápahistóriák. ; A kereken húsz Jókai-meséből álló kötet - melyhez Nagy Miklós írt eligazító utószót - tehát a különösségek, egzotikumok históriás tárháza. Kínától Lappföldig, Fiumétól Hawaiig száguld az író képzelete, nem ismerve maga előtt térbeli és időhatárt, csak két szempontot: írói hivatástudatot és hazafiságot. A jó színvonalú és közérthető történetek alkotásának, illetve a nemzeti öntudat gazdagításának belső parancsa szerint írott legendás "beszélyei", mitikus mondái, történelmi atmoszférájú és példázatos érvényű regéi - széles körben ajánlhatók a felsőtagozatosoknak és általában a fiataloknak, akiket a lapalji jegyzetek segítenek az olvasottak pontos értelmezésében.
Írta: Könyvtári Intézet

Közös polcon

Jókai Mór további művei