Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Hegedüs Géza: Fontatlanságok. 70 történelmi érdekesség és hiteles pletyka

Könyvismertető

A Népszabadság pénteki TV Magazin című mellékletében hétről hétre megjelenik a polihisztor Hegedüs Géza tollából egy-egy "fontatlanság". Szerzőjük szerint a köznapi élet csupa fontatlanságból áll, hiszen a fontos dolgok azt mutatják meg, mi az élet, mi a történelem; a fontatlanságok pedig arról adnak hírt, milyen az élet, milyen a múlt. Ezeket a mellékes kultúrhistóriai érdekességeket, történelmi tárgyú "kis színeseket" gyűjtötte izgalmas kötetébe a tudós író. ; Az időrendbe szedett hetven anekdotikus adalék vagy - szó szerint vehető - sztori az emberiség és benne a magyarság kultúrtörténete kuriózumaiból szemelget. Fölidézi, mióta tartja számon az emberiség a születésnapokat, hogyan ítélkeztek az ókori kelet népei a "szemet szemért, fogat fogért" elv alapján, hol találták föl a lapozható könyvet és miért épp Kisázsiában verték az első fémpénzeket, hogyan bújt a hírességek ágyába George Sand. Az ókortól a 20. századig tartó tallózás számos magyar vonatkozású érdekességet tartalmaz, például arról, hogy az első fröccsöt, illetve a hozzávaló szódavizet a neves fizikus, Jedlik Ányos állította elő, vagy azt, hogy a múzeumigazgató Móra Ferencet azért becsülték az ásatásokon dolgozó napszámosok, mert a szélben is igen ügyesen gyújtotta meg a szivarját; kacagtató fejezet idézi föl a nyelvújítás korának legfurább szóteremtményeit. Bár csupa-csupa lényegtelen dologról esik benne szó - kellemes és hasznos szórakozást nyújt a könyv.
Írta: Könyvtári Intézet

Hegedüs Géza további művei