Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Gabriel Garcia Márquez: A pátriárka alkonya

Könyvismertető

Valamikor régen, a partra szálló idegen katonaság segítségével kaparintotta meg az elnöki hatalmat a pontosan meg nem nevezett karibföldi országban a tábornok, hogy aztán közel két évszázadon át folytassa egyre magányosabb, elvadultabb szórakozását a korlátlan országlással, szeszélye szerint adva parancsot titkosszolgálatának, időnként lecserélt, kivégeztetett bizalmi embereinek tömeges vérfürdőkre. "Szeret a nép, szeret a nép" - hajtogatta, s a belügyi szervek e hazug óhajának megfelelően mindig meg is szervezték a tábornok iránti rajongás színjátékait; oly régen uralkodott már, hogy túlélt több, maga irányította rendszerváltozást is; volt népbarát, egyházüldöző, a pápai nuncius tárgyalópartnere, anyja szentté avatási kultuszának élharcosa, s közben mint egyre aszottabb, kortalanabb pátriárka, palotájának állatokkal, testőrökkel, ágyasokkal zsúfolt termeiben félve, bolyongva tengette napjait, éjszakánként visszahúzódva cellájába, gondosan eligazítva a három zárat, három reteszt, három lakatot, majd szeretettelen üzekedéseitől is elfáradt testét éjszakára végigdobta a padlón: így találnak rá "árva vízihulla-álmainak utolsó éjszakája" után azok, akik rátörik az ajtót, a hatalom e valószínűtlen démona ekkor - ahogy egy bankettasztalon lassan, szorongva, remélve, hogy tényleg vége, felravatalozzák - valóságossá, az "alkony parttalan iszapjából" felbukkant hullatetemmé válik. ; García Marquez hatalmas, bonyolult szerkezetű monológvíziója öt fejezetszerű egységre tagolódik, a hosszú, indázó mondatokban a túlélők kollektív tudata - mint valami áradás - sodorja a pátriárka magányos belső reflexióit magával. A Száz év magány (l.: 9805224) írójának nagy formátumú műve - keresett könyv lesz, bár amannál szűkebb körben ajánlható.
Írta: Könyvtári Intézet

Gabriel Garcia Márquez további művei