Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Moldova György: Az ideális hadifogoly

Könyvismertető

Moldova György másodízben jelentkezik olyan kötettel, amelynek lapjain aforizmák, életvezetési tanácsok, velős mondások, tanító jellegű példázatok sorakoznak. Az első (Kis aljasságok lányaimnak, 9423172) még amolyan családias pihenőnek, két nagyobb munka között az írói műhelyben fölégyűlt forgácsok "föltakarításának" hatott, az újabb viszont arról tanúskodik, hogy a szerzőt tartósan foglalkoztatja a "Murphy törvények" és magyar mutánsaik megjelenése óta nálunk sokadik reneszánszát élő aforizma műfaja. Bár a gondolatok szentenciózus megformálása olykor érintkezhet a filozófiával is - mint például a német romantikusok vagy Nietzsche nem egy munkájában -, az írót ez a lehetőség kevéssé érdekli; ő inkább azt a változatot kedveli, amelyik a közmondások, a népi bölcsesség nyelvi alakzatainak szellemével rokon. Könyve összeállításakor ezúttal is a tematikus csoportosítás elvét követte, bár a különböző fejezetek (Csak a profi profitál; Magánélet; Palitika; Aki szegény akar lenni. stb.) határait nem vette olyan komolyan - az antiszemitizmusról lejegyzett gondolatokat tartalmazó Erger-Berger kivételével -, ezért akár jelképesnek is fölfogható az a tény, hogy a kötet végéről hiányzik a tartalomjegyzék. Ilyenformán az egész mű szerkezetére-állagára is illik az utolsó fejezet, a Gyümölcslekvár önironikus mottója: "A gyümölcslekvár úgy készül, hogy a szezon végén összesöprik a konzervgyár udvarát". Az új gyűjteményt - amelynek anyagából éppúgy közölt mutatványokat a kéthetenként megjelenő szatirikus lap, a Hócipő, mint az elsőéből - az előző meglététől-forgalmától függően érdemes beszerezni.
Írta: Könyvtári Intézet

Moldova György további művei