Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Ladányi Mihály: Könyörgés a szerelem ellen

Könyvismertető

Ladányi költészete most van szélárnyékban. Valaha oly sokat vitatott-elemzett-sztárolt és tiltott, mindeneket - olvasókat, kultúrpolitikusokat, ideológiai és esztétikai beállítottságúakat - egyaránt megosztó költői hagyatéka felejtődni látszik. A roppant balos, "igazi szocialista" Ladányi nyilván hosszú időre lejáratódott, de nem támadt föl a csavargó, kóborló, pikareszk anarchista költő sem. A kötet összeállítói találóan döntöttek, amikor szerelmes verseinek összegyűjtésére és önálló közreadására vállalkoztak. A szerelmi téma Ladányi költészetében continuoként van jelen kezdettől haláláig. Leghibátlanabb verseit ebben a nemben alkotta; szerelemképe, szerelemfelfogása egészen eredeti és személyre szabott volt, egyszerre mondott ki életművének ebben a szegmentumában alapvetően újszerű és eredeti nézeteket, végtelenül meghitt, mély líraiságú vallomásokat és polgárpukkasztó antiérzelmességeket, üdítő trágárságokat és szemérmesen rejtett köznapi igazságokat. Ráadásul e nemben mintegy összefoglalta egyéb mondandóinak velejét is: szerelmes verseiben vallott legtisztábban proletárélményeiről, kisember-szeretetéről, anarchiájának gyökereiről, politikai - sokszor és furcsán megcsavart - ellenzékiségéről, szocializmus-felfogásáról stb. ; E válogatást lapozgatva költészete olyan vonásaira is rátapinthat az olvasó, amelyek annak idején nem keltettek feltűnést. Arra, hogy megelőlegezte a köznapiság versbe emelésének ma divatos módjait és eszközeit; arra, hogy komprimálni tudta a mély érzelmiséget a cinizmussal, a bökverset a tiszta dalformával, a publicisztikusat a nagy líra sodrásával (Testi szerelem; Otthon most a tengeriszárak; Kesergő szerelem; Virágillatú; Mai trubadúr éneke; Blues; Ha lovacska lennél; Nem szerettük soha; Munkanapló stb.). A Ladányit eddig nem ismerők ebből a kötetből tudhatják meg legjobban, ki is volt ő, a műveit már felejtők, a költőt az enyészetnek szánók, hogy mégiscsak jelentős, fontos költő volt, a Ladányi-mítosz bűvöltjei is latolgathatják, hogy ki is volt igazából kedvencük. - Minden verskedvelő olvasónak ajánlandó.
Írta: Könyvtári Intézet

Polcokon

Még senki se tette publikus polcra.