Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Horák Magda: A magyar értelmiség veszteségei az 1940-es években

Könyvismertető

A könyv első része - mintegy bevezetésként - a magyar értelmiség második világháború előtti és alatti magatartásmintáit kívánja felidézni. Szól a harmincas évek entellektüeljeinek eszmei zűrzavaráról és ennek következményeként az egyre fenyegetőbb hitlerizmussal szemben való egységes fellépés elmaradásáról. Horák Magda ugyanakkor megemlíti a háborúellenes írói-művészi megnyilvánulásokat, ismerteti a magyarországi antiszemitizmus terjesztésének szellemi forrásait, az ellene fellépő zsidó és nem zsidó értelmiségiek próbálkozásait. A zsidó törvények megszavazása a magyar értelmiség legjavát tiltakozásra késztette, s tiltakoztak a zsidó értelmiségiek is. A szerző felidézi Bibó Istvánnak a zsidókérdésről írott tanulmánya néhány mondatát az értelmiség zavarodottsága okainak magyarázataként. Megjegyzi, hogy a zsidó értelmiség jelentős része nem volt képes eligazodni az őket egykor befogadó, most viszont kirekesztő haza zűrzavaros viszonyai között, sokan közülük az alkotás narkotikumába menekültek. A holocaust és a második világháború magyarországi végkifejlete volt a vége annak az útnak, amelyre Magyarország lépett, és ennek felelősségében osztozott az értelmiség egyik - kétségtelenül leghitványabb - része. A vérveszteség hatalmas volt (a könyvben csak a holocaust okozta tragédia következményeitől esik szó), súlyos csapás érte a zsidó írók, művészek, tudósok elvesztésével a magyar kultúrát. ; A könyv második, terjedelmesebb része betűrendes összeállítás a negyvenes évek közepéig elpusztult értelmiségiekről lexikális adatcsokor, mely tájékoztatási értékkel bír.
Írta: Könyvtári Intézet

Horák Magda további művei