Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Márai Sándor: Napló, 1945-1957

Könyvismertető

Márai naplósorozatának ez a darabja az 1945-től 1957-ig terjedő időszak feljegyzéseit adja közre. Az első oldalakon a Budapest ostromát Leányfalun átvészelő író mindennapjainak krónikája olvasható, az utolsó bejegyzés pedig azt a jelenetet rögzíti, amikor Márai felveszi az amerikai állampolgárságot és felesküszik az Egyesült Államok alkotmányára. A naplónak ez a része hatalmas kataklizmáról számolhatna be, ha íróját nem érdekelné mindennél jobban és mindennél szenvedélyesebben az irodalom, a kultúra, a polgári (szellemi) értékek sorsa, jelene és jövője. Jellemző, hogy amikor Buda ostroma után megnézi lebombázott lakóhelyét, eltűnt lakását, alig ír pár sort az eseményről, ugyanakkor a közeli Kosztolányi-ház pusztulása a legmélyebb szívhangokat hozza ki belőle. A legválságosabb, legfenyegetőbb időszakokban is sokkal inkább foglalkoztatja Goethe, Rilke egy-egy újraolvasott munkája, vagy egy friss francia regény, mint a körülötte zajló, fokozatosan "bolsevizálódó" élet. Amikor a szociáldemokraták üldözésére kerül a sor, Leninnek ezzel kapcsolatos tanulmányait olvassa, kommentálja, kevés szót vesztegetve például szociáldemokrata újságíró barátai sorsára. Természetesen nem "elefántcsonttoronyba" húzódásról van szó. Félelmetes jelzőket, szörnyű sorokat talál a zsidóüldöztetésekre, a fasizmus rémtetteire, kitűnő, magas erkölcsiségű passzusokban foglalkozik a svábok kitelepítésével, érzékelteti azt is, miért kényszerült elhagyni hazáját, ám a naplófeljegyzések elsősorban mégis olvasmányokról és utazásokról, kiállításokról és koncertekről való beszámolók, mint a kor történetének visszatükröződései. A szabadság problémaköréről Croce kapcsán mereng el, Európa háború utáni helyzetét kiállítások leírásával érzékelteti. Sokakban talán csalódást kelthet az is, hogy a magyarországi októberi forradalom időszakából hiányoznak a feljegyzések, az októberi eseményeket utólag, a külföldre menekült magyarok szavai, vallomásai alapján rekonstruálja és magyarázza. ; A kötet lenyűgöző olvasmány mindenki számára, aki maga is elsősorban kultúrában él és gondolkodik, akinek valóban elemien, zsigerien fontos az irodalom. Ilyen olvasóknak ajánlható.
Írta: Könyvtári Intézet

Márai Sándor további művei