Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Márai Sándor: Föld, föld

Könyvismertető

A kötet Márai naplóinak (9824199, 9922224) azt a szakaszát fogja át, amely a német megszállástól az író nyugatra távozásáig rögzítette naponként az eseményeket. Tényanyagában az emlékezéskötet részint szegényesebb, részint jóval gazdagabb. A naplóban olvasmányokról, múló impressziókról, efemeriádákról is szó esett, itt csak nagy tömböket kapunk. Azok azonban végtelenül kidolgozottak, novellaszerűen megformáltak, ráadásul, mivel a szerző nem az eseményekkel egyidőben rögzítette őket, értelmezettek, a későbbi életút és élettapasztalat fényében kommentáltak és elmélyítettek is. Az emlékezések anyaga két részre oszlik: az elsőben, a viszonylag rövid német epizód után az orosz "felszabadítókkal" való ismerkedés, együttélés minuciózus leírása áll. A második rész a történelmi változást regisztrálja, azt, hogy az oroszok nyomában megjelent "kommunisták nekikezdtek gyarmatosítani az országot". Márai félelmetesen pontosan és tisztán írja le a 1945-ben megkezdődött folyamatot, sokszor szinte prófétikusan, hiszen a fordulat évéig nem jut el, mégis érzékelteti: lényegében már 1945-ben eldőlt minden. - A kötetet minden Márai-kedvelőnek érdemes ajánlani, azoknak kiváltképp, akik a megfelelő naplóköteteket már olvasták.
Írta: Könyvtári Intézet

Közös polcon

Márai Sándor további művei