Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Márai Sándor: Zendülők ; Féltékenyek

Könyvismertető

A Garrenek műve címmel 1988-ban Torontóban jelent meg Márai Sándor főműve, az író szerint is legjelentősebb munkája. Nem volt új, nem volt teljesen ismeretlen alkotás. A szerző három korábbi művét, a harmincas években megjelent a Zendülők és a Féltékenyek, valamint a fordulat éve előtt félig megjelent a Sértődöttek című regényeit dolgozta össze benne egy újabban írt, a Sereghajtók cíművel együtt tetralógiává, igazi regényciklussá. Ezúttal a nagy munka első két kötete jelenik meg egy kötetben. (A folytatást a kiadó közelesen ígéri.) Vannak ugyan, akik az Egy polgár vallomásai (910279) című önéletrajzot, vagy a stiláris szuperremekléseket (Szindbád hazamegy, 921080; Vendégjáték Bolzanóban, 910929) többre becsülik, a legtöbb kritikus azonban úgy véli, A Garrenek. az igazi, a legigazibb Márai-mű, az életműnek, az író legbelsőbb, legegyénibb mondandóinak legteljesebb összefoglalása. A polgárról, a polgári létről, mentalitásról, lényegről, a polgár archetípusáról szól benne Márai, egyszerre vallomásosan és szárazon, belső átérzéssel és elidegenítve, a polgár kvintesszenciáját szeretettel felmutatva és azt nyomasztó kritikával illetve, azt megdicsőítve és elmúlását kegyetlenül érzékeltetve. A Zendülők a kamaszkor, a polgári kamaszkor regénye, így afféle "Előhang" is a tetralógiához. Az érettségi előtt álló négy fiú története, akik "bandába" tömörülve lázadnak nemcsak a felnőttek, de az egész világ ellen, akik nem elérni óhajtanak valamit, hanem a lázadás, a zendülés gesztusát akarják tökélyre vinni, l'art pour l'art teljességében felmutatni. A kamaszlélektant és irracionális kamasz-zűrzavart egyszerre szenvtelenül és ugyanakkor mélyen líraian ábrázoló művet méltán állították Gide vagy Cocteau legjobb ilyen művei mellé a kritikusok. (Gide maga is jobbnak tartotta Márai e munkáját, mint saját Pénzhamisítókját.) A Féltékenyek már a felnőttek világát mutatja. Azon kamaszok osztálytársaiét, akik a Zendülőkben szerepeltek. Ez már a Garrenekről szól. Az apa halálára hazatérő, egymással, az elhagyott szülővárossal, az apa életművével, és sorsképletével szembesülő Garren fiúkét és lányokét, akik számára kérdés az, ami az apa számára természetes és egyedül elképzelhető volt: a polgár és a művész létének harmóniája és antinómiája. E második mű a nagy Thomas Mann regényekkel, novellákkal tart rokonságot, és bár Márai nem lokalizálja kifejezetten a regényt, azért érezhetően a nagy magyar polgárvárosról, az író szülőhelyéről, annak atmoszférájáról, annak "szelleméről" van benne szó. A magyar irodalom e klasszikus remekét (persze majd következő folytatásával együtt) - ott is érdemes beszerezni, ahol a többi Márai-mű nem található.
Írta: Könyvtári Intézet

Márai Sándor további művei