Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Jókai Mór: A fehér rózsa ; Utazás egy sírdomb körül

Könyvismertető

A sorozatszerkesztő Lukácsy Sándor egymástól nagyon távoli műveket társított össze a kötetben; Gángó Gábor utószava szerint a közös vezérmotívum "a hitvesi szeretet apoteózisának, a házastársi kötelék felmagasztalásának szándéka" lenne. A fehér rózsa (legutóbb: 800991), az 1850-es évek elején keletkezett török tárgyú Jókai-regények közül A janicsárok végnapjaival (legutóbb: 925133) áll laza ciklikus kapcsolatban. Cselekménye az 1730-as orosz-török háború idején játszódik, és oroszellenes célzásaival a szabadságharc leverése után aktuális irányregényként olvasták. Halil Patrona janicsárvezér és Gül-Bejáze tragikus szerelme, különösen az asszonyi hűség és áldozatosság motívuma a korszak romantikus Kelet-kultuszának azt az oldalát is kidomborítja, hogy Európa az ösztönösebb, érzelmesebb, kalandosabb élet utáni vágyának keresett félig-meddig képzelt egzotikus lelki tájat. ; Az Utazás egy sírdomb körül (1889) látszólag Laborfalvy Róza emlékművének készült, akinek halálával Jókai - úgymond - nemcsak szerető hitvest, hanem "egész valója kiegészítő részét" vesztette el. Lírai és dokumentatív próza, összetett műfajú rögtönzés, amelyben összeolvadnak a búcsúztatás, az emlékidézés, álmok elbeszélése, az útirajz, az anekdotázás elemei. Csapongó szerkezetén kívül a gyászoló magatartásában is van valami polgárpukkasztó dac, szentségtörő emberi őszinteség: Jókai lázadozik az ellen, hogy a világ a megtört férj szerepkonvencióit várja el tőle. Bevallja, hogy jobban kedveli fiatal nők társaságát, mint tisztes matrónákét; leírja freudikus álmát, amelyben a föltámadt Laborfalvy Róza kényszerzubbonyt húzat rá, hogy a Lipótmezőre, bolondok közé vitesse. A mű egyik rétegét a halottra való emlékezés és főleg a róla szóló (olykor szürreálisan szuggesztív) álmok alkotják; ide kapcsolódik nagy öngyilkos kortársak alakjának megidézése is (Képek és fák). A külső cselekmény nagyrészt egy lányával közösen tett, felejtetőnek szánt külföldi utazás állomásaihoz kapcsolódik, de a föl-föltámadó útleíró kedvet újra meg újra elnyomja a szeszélyes lélekállapot rajza, groteszk képzelgések kiszínezése, anekdoták, történelmi kuriózumok előadása. A Pompeji című fejezetben pl. Ovidius, az Ars amatoria szerzője szerepébe álmodja bele magát Jókai, és ebből a nézőpontból rögtönöz abszurd jeleneteket. Az Utazás egy sírdomb körül paródiája, szinte cinikus kigúnyolása az érzelmes halottbúcsúztató műfajának. Az "idealistának" mondott író letépi magáról ezt a címkét, "kiszatírázza", amit addig dicsőített, és leplezetlen kajánsággal gúnyolja ki kora álszentségét.
Írta: Könyvtári Intézet

Jókai Mór további művei