Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Molnár Tamás: Utópia

Könyvismertető

Molnár Tamás könyve az emberiség története során létrejött fontosabb utópiáknak nem a leírásával, történeti-genetikus elemzésével foglalkozik, hanem minden utópia közös lényegét, lényegileg azonos struktúráját próbálja feltárni, ezt a modellizált-tipizált utópiát kívánja filozófiai-teológiai-politológiai módszerekkel és kategóriákkal jellemezni. Könyve először 1967-ben jelent meg, a fő cél elsősorban az volt, hogy az akkor legaktuálisabb utópiák (kommunizmus, Teilhard de Chardin keresztény utópiája, az ateista egzisztencializmus) kritikáját adja, éspedig úgy, hogy a kritika ne csak az éppen recens koncepciókat bírálja, hanem minden utópia közös lényegét érintse a megsemmisítő leleplezés. ; A szerző két forrásból meríti érveit: támaszkodik a klasszikus liberalizmus nagy örökségére (elsősorban Hayekre és Aronra), ebből meríti az egyéni szabadság legfőbb értékként való posztulálását, de nem kevésbé épít a klasszikus keresztény dogmatika érvkészletére is. Az utópiákról (Platóntól Marxon át a modern zen buddhizmusig, Morustól Saint Simonon keresztül a technicista utópiákig) rendre kimutatja, hogy mindannyian "megerőszakolják" a végtelenül színes és gazdag emberi-társadalmi valóságot, hogy kiiktatják világképükből a kereszténység alapigazságait, hogy ellenségesen állnak szemben az emberi szabadsággal, a liberális pluralizmussal, hogy mindannyian valamiféle "megfagyasztott", abszolutizált jelenképet, jelenvíziót vetítenek a jövőbe. A keresztény dogmatika eretnekség-koncepciói és kategóriái rendre alkalmasnak bizonyulnak arra, hogy a különböző utópiák jellemezhetők legyenek segítségükkel, és a szerző valóban ki is mutatja, hogy a különböző utópiák milyen eretnekségek bűneibe esnek. ; A rokonszenves alapállású, teológiai apparátusa ellenére is elsősorban racionális érvelésű könyv afféle tudományos bestsellerré vált az elmúlt években. Nem különösebben mélyenszántó, filozófiailag sokszor naiv és leegyszerűsítő, de kétségkívül érdekes és eredeti alkotás. - Átlagosan művelt olvasóknak ajánlható.
Írta: Könyvtári Intézet

Molnár Tamás további művei