Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Kurt Vonnegut: Halálnál is rosszabb

Könyvismertető

Az Ünnepi Könyvhét kiadványa ; A nagy amerikai író mindenkor szívesen merített saját életéből sztorikat is, alakokat is, életfilozófiát is. Mindmáig legnagyobb műve, Az ötös számú vágóhíd (9505155) is alapjában véve önéletrajzi munka, ám az író nem idegenkedik attól sem, hogy egy az egyben "adja el" saját életét. A Halálnál is rosszabb nem az első önéletrajza. Igaz, attól óvakodik Vonnegut, hogy szabályos önéletrajzot írjon. Nem, ő csak mesél saját magáról, házasságairól, szüleiről, gyerekeiről, egyetemista és katonakoráról, kalandozásairól Amerikában és Európában, találkozásairól neves kortársaival, szembesüléseiről olvasóközönségével, rajongóival és kritikusaival. A szálat, az elbeszélés fonalát szinte rendszeresen elveszíti. Az olvasó soha nem tudja, miről is fog olvasni, miről is lesz szó az éppen elkezdett epizódban, hiszen az író nagymester abban, hogy mindenről valami más jusson az eszébe, kitűnően ért ahhoz, hogy egy-egy jópofa történet, vicc, anekdota, emlékkép kapcsán valami egészen másra fordítsa a szót. Az indázó, állandó szálelvesztéssel küzdő sztorizás persze végtelenül mulatságos. Az írót ambicionálja is, hogy hallgatói, olvasói jót derüljenek rajta. Nem kímél senkit, nem kegyeletes senki-semmi iránt, legkevésbé azonban önmagát kíméli. Amikor kicsúfolja - néha igazán gonoszul - az amerikai és a világirodalom jó felét, amikor gonoszkodik politikusokkal, tudósokkal, tiszteletesekkel és sajtóhatalmasságokkal, amikor csúfot űz a legszentebb amerikai mítoszokból és bálványokból, joggal hivatkozhat (és hivatkozik is) arra, hogy saját magával szemben sem könyörületes. A sok-sok tréfálkozás, irónia, önirónia, szatíra és szarkazmus mögött azonban fel-feltűnik a mélyen humanista, a legszentebb dolgokat (számára ezek a személyes szabadság, a minden igazi véleményt toleráló nyilvánosság és a habeas corpus) megingathatatlanul védeni kész harcos rokonszenves, megragadó alakja. Szórakoztató, mulattató, még a vidám könyvek kedvelői számára is rendkívül vonzó könyv a Halálnál is rosszabb, ám egyúttal igazi irodalom is: a klasszikus, nagy értékek, a régivágású liberalizmus hatalmas retorikájú védőbeszéde. - Széles körben érdemes ajánlani.
Írta: Könyvtári Intézet

Kurt Vonnegut további művei