Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv elveszett!

elvesztette Parduc Soroksár 2019. október 14. 06:29

Elvesztenéd te is?

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, és indíts útjára egy újabb példányt!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Somlyó György: Rámpa

Könyvismertető

Somlyó György regénye önéletrajzi elemekből épül fel. A cselekményt egyetlen nap eseményei fogják keretbe: a svéd nagykövetség által kiállított menlevéllel a kezében kell a fiatalembernek várakoznia a csendőrtiszt asztala előtt álló hosszú sorban, hogy azután a megmenekülését jelentő rámpa mögé kerülhessen. Fölbukkan Wallenberg alakja is, aki azonban inkább szenvtelen jelenlévő az elbeszélő számára, holott - tudjuk - ezrek életét mentette meg, s nem pusztán szenvtelen jelenlétével. A regény nemcsak események leírásából, emlékek fölidézéséből szövődik össze, hanem esszéisztikus betétek, elmélkedő passzusok szakítják meg időről időre a szöveget. Főként filozófiai, etikai kérdések, az emberi egzisztenciára, a szabadság valóságos fogalmára történő utalások keresztezik a puszta elbeszélést. Az egész szöveget át- meg átszövi az a kérdés, vajon joga van-e a fiatalembernek a menekülésnek ehhez a módjához, miközben néhány méterre tőle a svéd papírokkal nem rendelkezőket bevagonírozzák. ; Mivel a kérdés továbbra is kérdés marad, a regény nem ér véget: "NINCS VÉGE" - olvashatjuk a kötet végén. A prózai költeményeknek is beillő mű az első kiadás óta eltelt tíz év ellenére ma is aktuális kérdéseket boncolgat. - A modern próza kedvelőinek ajánlható.
Írta: Könyvtári Intézet

Somlyó György további művei