Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Arany János: Arany és Petőfi levelezése prózában és versben

Könyvismertető

A világirodalomban is párját ritkítónak számít a magyar költészet két óriásának: Aranynak és Petőfinek barátsága, eszmei, költői és emberi szövetsége. E barátság ráadásul a legjobban dokumentáltak, leginkább nyomon követhetők közé tartozik, ellentétben pl. a Goethe-Schiller kapcsolattal. A kötet - 1847. február 4-től 1849. július 11-ig, Petőfi haláláig lényegében e barátság teljes dokumentációját tartalmazza: verseket (ezekkel indult a Toldi keletkezése után, 1847 februárjában a kapcsolatfelvétel) és leveleket, üzeneteket, egymáshoz írott, lényegében esszének is tekinthető fejtegetéseket. A kiadvány ugyan csupa jól ismert, többször is kiadott dokumentumot tartalmaz, egységes olvasmányként viszont nemcsak ragyogó képet nyújt a 19. század magyar irodalmának egyik legnagyobb korszakáról, két főszereplőjéről, de élményszerű közelségbe is hozza a két költő emberi alakját, valamint felmutat egy paradigmatikusan szép és tanulságos férfibarátságot, amelyben az évődés, a plebejus komédiázás és humor éppúgy helyén van, mint a politikai és poétikai eszmélkedés, a köznapi események mára történelemmé vált apróságai csakúgy, mint az ars poeticáért külön-külön és együtt is vívott küzdelem alapgondolatai. - Széles körben érdemes ajánlani, diákok figyelmét külön is fel kell hívni rá.
Írta: Könyvtári Intézet

Arany János további művei