Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Hegyi Klára: Török berendezkedés Magyarországon

Könyvismertető

Az Ünnepi Könyvhét kiadványa ; Hegyi Klára történettudományi monográfiája látszólag egy bőségesen dokumentált és feldolgozott, immár klasszikus kánonokkal rendelkező terület újrafeldolgozása, jelesül a magyarországi török hódoltságé. A kitűnő tudós azonban nem a kitaposott utakon halad, hanem új csapást tör a 16-17. századi magyar történelem megközelítésében. Nem a jól ismert eseménytörténetet árnyalja újabb részletekkel, nem a török hódítás etapjait vizsgálja újabb és újabb adatok tükrében, hanem arra keresi a választ, milyen módon rendezkedtek be a hódítók: milyen szervezeti kereteket alakítottak azokon a területeken, ahol lábukat megvetették; milyen intézményeket hoztak magukkal, ezeket hogyan adaptálták a meghódított régiókhoz; ennek következtében milyen állami, társadalmi, katonai, politikai, vallási, kulturális, gazdasági stb. formációk és szerveződések jöttek létre, ezek hogyan funkcionáltak; milyen hatásai voltak a hódoltsági területekre, hogyan módosították annak berendezkedését és szokásait, életmódját és mentalitását; ugyanakkor a berendezkedés mozzanatai, gátjai és előnyei hogyan hatottak vissza magukra a hódítókra, hogyan alakították maguknak az oszmán törökök intézményrendszerét stb. A hagyományos, többször felhasznált források is új válaszokat adnak Hegyi Klára új típusú kérdéseire, de a tudós újabb forrásokat is feldolgozott, hogy témáját alaposan kimeríthesse. Könyve szakmai csúcsteljesítmény, egyúttal hallatlanul érdekes olvasmány is. Minden egzaktsága, tudósi akribiája ellenére is lendületes olvasmány, egy régi kép bemutatása új szemszögből, megváltozott perspektívában - A kötetet a történelem iránt érdeklődők széles körének érdemes ajánlani; a speciális téma iránt tán nem érdeklődőknek módszertani újdonságai miatt érdemes rá a figyelmüket felhívni.
Írta: Könyvtári Intézet

Közös polcon

Polcokon

  • valaki a Kedvenc nevű polcára tette tavaly áprilisban
  • valaki a Kedvenc nevű polcára tette 2013 márciusában