Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv elveszett!

elvesztette Anonymus Pécs 2008. április 20. 16:51
elvesztette Máté Budapest április 6. 12:42

Elvesztenéd te is?

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, és indíts útjára egy újabb példányt!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Milan Kundera: A nevetés és felejtés könyve

Könyvismertető

Kundera regényének vissza-visszatérő képe, motívuma, metaforája Klement Gottwald 1948-as beszéde egy prágai palota erkélyéről. A hajadonfőtt álló pártvezérnek Clementis nyújtotta át kucsmáját, hogy megvédje a nagy embert a hulló hópelyhektől. Clementist négy évvel később - árulásért - kivégezték, a 48-as jelenet fotóiról kitörölték alakját, csak az immáron Gottwald fején lévő kucsma adott hírt róla. Kundera többször - enyhe variációkkal - adja elő ezt az eseményt, majd saját sztorijait meséli. Egy fiatal buzgoncról, aki pártkarrierre vágyik, ám nagyon hamar spiclik követik, a szeretőjéről, aki már csinált valamelyes pártkarriert, csakhogy nagyon csúnya, egy történészről, akit kirúgnak az egyetemről, egy diákról, aki nőre vágyik, és Kristynáról, aki a diáké lesz, az íróról, aki életművét építi és az asszonyról, akinek ritkán van öröme a szexuális életben, az autószerelőről, akit nem zavarnak a spiclik és a főszerkesztőről, aki saját horoszkópját olvassa stb. Pár oldalas novellák, kicsiny életképek sorozata a regény, amelyet azonban korántsem csupán a lassan felfedezhető főszereplőnő, a köznapiból mitikussá emelkedő Tamina alakja tart össze, de Taminánál is sokkal inkább a cseh történelem nagy dátumai: 1948, 1968. Az író szabadon váltogatja az időpontokat. Hol a "hőskorszakban" játszatja szereplőit, hol a 68 utáni husáki megtorlásról esik szó, hol az időtlen hétköznapokon lépnek fel a regény alakjai, hol történelmi fordulók állnak az előtérben. A címbe emelt két fogalom, a nevetés és a felejtés azonban mindenkor vezérszerepet játszik: nevetséges, komikus szituációk és kényszerű felejtés, a nevetséges voltuk ellenére is felejthetetlen szituációk sajátos ellentmondásai feszítik nagy ívűvé a banalitás örök történelmiségét megérzékítő regényt. - Minden művelt, gyakorlott olvasónak ajánlandó regény.
Írta: Könyvtári Intézet

Milan Kundera további művei