Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Jókai Mór: A magyar nép élce

Könyvismertető

A sorozat új kötete Jókai akadémiai székfoglalójának szövegével kezdődik. A magyar néphumorról szóló előadást 1860. január 30-án olvasta föl tudóstársai előtt. De már előtte, 1856-tól haláláig (és utána) számos kiadásban jelentek meg anekdotagyűjteményei. Jókai folklórtörténeti jelentőségét utószavában Lukácsy Sándor, a sorozat szerkesztője így összegzi: "a néphumor nagy része az ő munkássága révén vált közkinccsé". A székfoglaló bátran emeli ki a nemzeti liberalizmus alapgondolatait a Habsburg abszolutizmus korszakában; kulcsmondatai: "A humor csak szabadelvű és felvilágosult népek tulajdona" ; " A néphumor nyilai mindig az uralkodó visszaélések ellen voltak intézve"; "Oly gazdag és oly kizárólag sajátságos adománya a humorra ritka népnek van, mint a magyarnak." Jókai túlzó szerénységgel úgy nyilatkozik, hogy a magyar néphumor "elszórt adalékait" tartalmazó kötetei túl fogják élni szépirodalmi munkásságát. Első kongeniális kritikusa, Arany János szerint adomagyűjtő hajlama megmutatja, "mennyire szereti mindazt állandósítani emlékezetében, amit az életben érdekesnek, jelentősnek talál". ; A kötet bőséges válogatást közöl Jókai adomagyűjteményéből és különböző humoros kiadványok legjavából. Az adomákat tárgyuk, jellegük szerinti csoportosításban olvashatjuk (pl. Mátyás királyról szólók, nevezetes férfiakhoz kapcsolódók, tájadomák, "osztályokhoz" - értsd: foglalkozási ágakhoz - fűződők stb.), de a gyűjtés az általános népismeret más területeire is átnyúlik, népmesékre, sírfeliratokra, népszokásokra, nyelvsajátosságokra és nehezebben besorolható "elegyes" darabokra. Jókai olyan jelentőséget tulajdonít a magyar nép adomáinak a prózában, mint a népdalnak a nemzeti költészetben: 'Semmi népleírás oly jól nem rajzolja a nemzet életét, jellemét, uralkodó eszméit, mint ahogy képes az önmagát rajzolni adomáiban." - Jókainak ez a kevéssé ismert munkája nem csak a sorozat gyűjtőinek - széles körben ajánlott.
Írta: Könyvtári Intézet

Jókai Mór további művei