Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította.
Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik.
A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
 
Tájékoztatjuk, hogy a konyvtar.hu oldal fejlesztését, frissítését, beleértve a könyvtárakról szóló információkat, a Könyvtári Intézet leállította. Az oldalon található "veszíts el egy könyvet szolgáltatás" működik. A könyvtárakkal kapcsolatos hiteles adatok a Könyvtári Intézet honlapján üzemelő Magyarországi Könyvtárak Adatbázásában érhetőek el. Könyvtári Intézet
Felhasználó:
Jelszó:

Eszközök

Ha regisztrálsz, saját polcaidra teheted a könyveidet, jegyzeteket írhatsz hozzájuk, megkeresheted, melyik a legközelebbi könyvtár, ahonnan ki tudod őket kölcsönözni. Mi több, közösen is építhetsz könyvespolcot barátaiddal, kollégáiddal.
 

Ez a könyv még nem veszett el

Veszítsd el ezt a könyvet!

Töltsd ki az elvesztési nyilatkozatot, veszítsd el a könyvet, és te is részese leszel a nagy könyvelvesztő játéknak!

Szólj hozzá a könyvhöz

Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
Még nem érkeztek hozzászólások. Légy te az első!

Ágh István: Ágh István válogatott versei

Könyvismertető

Ágh István költői útját, pályáját a koráramlatok sok tekintetben befolyásolták - szociológiai és szellemi értelemben egyaránt -, és az erőteljes hatások (Nagy László, Juhász Ferenc) mellett és ellenére karakteresedett sajátos hangú és eredeti fölfogású költészete. Első kötetének címe - Szabad-e énekelni (651507) - jelzi, hogy pályája a kérdező hivatású irodalom jegyében indult, ugyanakkor nagyon hamar erősen természeti meghatározottságú lett, mígnem rátalált saját alapkérdésére: a táj, az ének és az ember kapcsolatrendszerének ábrázolására (Új év; Harangszó a tengerészért). Évek folyamán az emberelvűségtől a természetelvűség felé mozdult el költészetének súlypontja, miközben a személyiség, a lírai szubjektum mit sem veszített jelentőségéből, sőt Ágh verseiben meghatározó szerephez jutott az önreflexió és a létértelmező szándék, olykor történetfilozófiai, olykor létfilozófiai köntösben (Úgy teremni). Az első korszak bukolikára emlékeztető hangoltsága elégikussá csöndesedett, és sokszor dalformát öltött (A bánat vasárnapja). Ágh költészete végső soron a személyiség állapotát faggatja, annak időbeliségét, a lét ciklikusságát, fejlődésmenetét, visszatéréseit (Keseredik a föld héja). Innét, az időbeliségtől tágulnak a gondolatkörök a tér, illetve a ráció-emóció dimenziója felé, amelynek fókuszában az önértelmezés, az önreflexió áll, az a csak legnagyobbakra jellemző versállapot, amikor a vers egyetlen sorsképlet-szimbólumává nő. Az érett Ágh István költészetét a korrespondenciák egész hálózata jellemzi, miközben verseiben nyoma sincs a pátosznak vagy a tragikumnak, ritkán él a játék és a humor eszközeivel. ; A szerző által tizenhárom tematikus-motivikus ciklusba rendezett versek sora, valamint Vasy Géza teljes pályarajzot adó Utószava kerek áttekintése Ágh István mintegy négy évtizedes pályafutásának, modern líránk egyik jelentős fejezetének. - Széles körben beszerezhető kiadvány.
Írta: Könyvtári Intézet

Ágh István további művei